Pierogi z kaszanką i boczkiem

Ostatnio z racji pozostania sporej ilości ciasta pierogowego i kaszanki (bo jakaś promocja była) – powstał pomysł, na nowy, szybki   i tani oraz zaskakujący w smaku farsz. Pomysł na pierogi z kaszanką i boczkiem. Nie ukrywam, że inspiracją były przepisy internetowe, ale zmodyfikowałam je  nieco, aby utworzyć własny smak.

Ciasto pierogowe (każdy ma swoje, sprawdzone) ale np. ok. 1/2kg maki pszennej, 5-6 łyżek masła, ciepła woda (składniki  ciasta wymieszać dokładnie,  wyrobić ciasto, odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło.)

Składniki farszu: ok. 500 g kaszanki, 30-40 g boczku wędzonego, 4 średnie cebule, łyżka oleju, pieprz ziołowy, cynamon oraz szczypiorek

Jak zrobić pierogi z kaszanką i boczkiem? Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju (**tylko w przypadku jeśli mamy chudy boczek- jeśli boczek jest tłusty- to na rozgrzany tłuszcz rzucamy pokrojony  w kostkę drobną boczek, bez dodatkowego tłuszczu.) Następnie po chwili dodajemy pokrojona w kostkę cebule, razem podsmażamy. W międzyczasie obieramy kaszanki z osłonek i kroimy w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona- dorzucamy kaszanki, mieszając smażymy razem ok. 10 minut.



Podczas smażenia potrawy kroimy drobno kilka szczypiorków, na samym końcu farsz doprawiamy: pieprzem ziołowym, cynamonem oraz szczypiorkiem (soli nie uwzględniam bo kaszanki są zazwyczaj słone), dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z przygotowanego ciasta wykrawamy krążki (u mnie szklanką) należy zwrócić uwagę, aby ciasto nie było zbyt cienkie- nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobina oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkości- 3-4 minuty. Pierogi z kaszanką i boczkiem można podawać na przykład polane oliwą z dodatkiem szczypiorku.

Z podanej ilości wychodzi ok. 50-60 pierogów.

pierogi z kaszanka i boczkiem

Może Cię zaciekawić