Reklama Google

Pulpety mięsno-warzywne

Z warzyw  tym razem będzie cukinia, ponieważ jest jednym z tych warzyw, które staram się  często wykorzystywać w potrawach, szczególnie kiedy jest sezon i można ją kupić za grosze.

Składniki:

1/2 kg mięsa zmielonego (np indyk, wieprzowina, kurczak ),¼  średniej wielkości cukinii, 1 cebula, kilka łyżek sosu sojowego, 1-2 łyżki musztardy, 1 jajko. Oraz bułka tarta/zamiennie z otrębami różnica jest niewyczuwalna;)  i jeszcze sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać cebulę w drobną kostkę. Następnie posiekać drobno natkę pietruszki /albo koperek . Cukinię  dodać do zmielonego  mięsa, wymieszać, dodać cebulę, musztardę  i 1-2 łyżki sosu sojowego, wbić  jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem i dodać posiekana  natkę.  Dodać  bułki tartej tak, aby masa nierozpadła się po zrobieniu kuleczki.  Zrobić dłonią kulki czyli pulpeciki, które wstawić do naczynia do gotowania na parze na ok., 20-25 minut. I gotowe. Taki delikatny mięsno- warzywny obiad

Jak ktoś lubi- można w międzyczasie zrobić  dowolny sos, np. koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy. Ja jestem z natury leniwa, więc zazwyczaj jest bez sosu. Tzw. “wypełniacz” dowolny – czyli ryż, kasza, ziemniaki czy makaron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.