blog nie tylko kulinarny

Makaron z sosem żołądkowym

 Niektórzy lubią a niektórzy niekoniecznie, ale podroby są dość tanie i czasami coś tam z nich kombinuję. Zawsze to kawałek mięsa na talerzu jest. Najczęściej wybieram właśnie żołądki albo serca.Taki właśnie pomysł na obiad prosty i tani mam, czyli makaron z sosem żołądkowym.  Niestety oprócz niewątpliwych zalet, jego minusem jest czas gotowania, który wynosi średnio od ok. 1,5h- 2h, co powoduję że dość rzadko go wykonuję, ale czasami zdarza się. Do rzeczy, zatem.  Do przygotowania potrzeba takich składników jak :

  • ok.100 g makaronu pełnoziarnistego/ lub innego aktualnie posiadanego
  • 2 podwójne żołądki z indyka (spokojnie wystarczają na 1 osobę)
  • 1 cebula
  • ½ puszki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz oraz curry i olej

Jak zrobić?

Najpierw umyć i ugotować żołądki (ok. 2h), a następnie zostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie pokroić je w cienkie plasterki, czy paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić, dodać szczyptę curry i pieprzu, wymieszać. Po paru minutach dodać pokrojone żołądki wymieszać. W międzyczasie ugotować  makaron  w osolonej wodzie. Koncentrat pomidorowy wymieszać  z ok. ¼ szklanki wody, zalać żołądki, pozostawić na kilka minut mieszając, na samym końcu dodać, posiekaną natkę pietruszki, całość sosu wymieszać z makronem i podawać od razu. I smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.