Buraki na szybko i na surowo

Dziś, kolejny pomysł na buraki na szybko i na surowo. W sumie to warzywo od zawsze znane i jadane, niestety najczęściej tylko w okresie świątecznym, w postaci ćwikły czyli z chrzanem, albo barszczu czerwonego. Na tym pomysły się kończyły. A szkoda, bo przecież to bardzo tanie (kosztują coś między 2 zł – 0,99 gr/ kg) i zdrowe warzywo, dlatego absolutnie warto je wrzucić do swojego jadłospisu zdecydowanie częściej! Chciałam coś inaczej niż zwykle i  szybciej, do tego najlepiej na surowo.



Właściwie to dlaczego nie, poszukałam i poszperałam – no i przepisów na sałatki z buraków faktycznie znalazłam mnóstwo, np.z cebulą, śledziami czy jabłkiem. Ale wszystko wymagało nie dość, że większej ilości składników, to dłuższego czasu przygotowania, a u mnie jak zwykle na szybko miało  być- więc powstało coś mega prostego, szybkiego i taniego, czyli surówka z buraków.  Czas zrobienia tej surówki to maksymalnie 10 minut. Do dzieła zatem- potrzebujemy:

  • 1-2 buraki czerwone
  • natka pietruszki w ilościach dowolnych
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz, ** w sumie powinna być sól- ale zapominam o niej w tym przepisie i jakoś to przeszkadza

Wykonanie przepisu na buraki na szybko i na surowo jest proste- na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, posiekać natkę pietruszki, dodać oliwy i pieprzu. Wszystko wymieszać.  I dodać soli jak ktoś lubi. Koniec. Szybka i tania surówka z buraków do obiadu gotowa, można pałaszować. Podawać z dowolnym obiadem. Osobiście często serwuję ją sobie wtedy, kiedy nie mam za wiele składników surówkowych, albo też wtedy, kiedy akurat w planach mam odwiedzenie stacji krwiodawstwa. Smacznego!

Może Cię zaciekawić