Reklama Google

Buraki na szybko i na surowo

Dziś- kolejny pomysł na buraki,  na szybko i na surowo. W sumie to warzywo od zawsze znane i jadane, niestety najczęściej tylko w okresie świątecznym, w postaci ćwikły czyli z chrzanem, albo barszczu czerwonego. Na tym pomysły się kończyły. A szkoda, bo przecież to bardzo tanie (kosztują coś między 2 zł – 0,99 gr/ kg) i zdrowe warzywo, dlatego absolutnie warto je wrzucić do swojego jadłospisu zdecydowanie częściej! Chciałam coś inaczej niż zwykle i  szybciej, do tego najlepiej na surowo.

Właściwie to dlaczego nie, poszukałam i poszperałam – no i przepisów na sałatki z buraków faktycznie znalazłam mnóstwo, np.z cebulą, śledziami czy jabłkiem. Ale wszystko wymagało nie dość, że większej ilości składników, to dłuższego czasu przygotowania, a u mnie jak zwykle na szybko miało  być- więc powstało coś mega prostego, szybkiego i taniego, czyli surówka z buraków.  Czas zrobienia tej surówki to maksymalnie 10 minut. Do dzieła zatem- potrzebujemy:

  • 1-2 buraki czerwone
  • natka pietruszki w ilościach dowolnych
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz, ** w sumie powinna być sól- ale zapominam o niej w tym przepisie i jakoś to przeszkadza

Wykonanie jest proste- na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, posiekać natkę pietruszki, dodać oliwy i pieprzu. Wszystko wymieszać.  I dodać soli jak ktoś lubi. Koniec. Szybka i tania surówka z buraków do obiadu gotowa, można pałaszować. Podawać z dowolnym obiadem. Osobiście często serwuję ją sobie wtedy, kiedy nie mam za wiele składników surówkowych, albo też wtedy, kiedy akurat w planach mam odwiedzenie stacji krwiodawstwa. Smacznego!

    • Ewa, 20 lutego 2016, 00:10

    Odpowiedz

    Uwielbiam buraki w każdej wersji, surowe surówki też są przepyszne! 🙂

      • Agatka, 23 lutego 2017, 19:59
      • Autor

      Odpowiedz

      Zgadzam się, szkoda tylko, że nadal najczęściej serwowane są odświętnie w postaci ćwikły, ale to powoli się zmienia

    • Maga, 23 lutego 2017, 17:31

    Odpowiedz

    A ja wlasnie kupilam 4 buraczki bio takie malutkie (znalezienie burakow nieugotowanych w worku tylko surowych we Francji graniczy z cudem, wiec jak je juz zobaczylam, to kupilam) i sie wlasnie zastanawialam co z nich zrobic 🙂

      • Agatka, 23 lutego 2017, 19:56
      • Autor

      Odpowiedz

      Super, że Ci się udało, z buraków można mnóstwo, sałatki, surówki, zasmażać zapiekać, gotować. Ostatnio znalazłam przepis na pesto z buraczków pieczonych i przy najbliższej okazji spróbuję je zrobić. A ta surówka z buraków na surowo jest najbardziej leniwą wersją buraków jaką znam i często ją powtarzam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.