Reklama Google

Dorsz duszony z warzywami

Tak uczciwie rzecz biorąc, to zostałam nieco sprowokowana, żeby sobie ten przepis przypomnieć, bo naprawdę bardzo dawno go nie robiłam.  Przepis na dorsza duszonego z warzywacmi powstał kilka lat temu. Dokładnie wtedy,  kiedy szukałam jakiegoś prostego i jeszcze w miarę szybkiego przepisu na rybę,  żeby pokazać rodzinie, że można smacznie i delikatnie rybę zrobić, a gotowanie na parze jeszcze nie było u mnie aż tak wdrożone jak obecnie. Mówiłam, że kiedyś zrobię jak będę mieć czas..

I przyznam, tak mi się zwlekało trochę- aż w końcu zostałam postawiona przed faktem – przyjaciółka rybę z mojego pomysłu zrobiła, fotkę trzasnęła- to teraz nie marudź i przepis sobie przypomnij i na bloga wrzucaj, bo dobre to jest! Prowokatorka jedna. Hmm to teraz jakby nie mam wyjścia, więc do dzieła:)

Koszt całości przepisu jest zależny od tego, ile zapłacimy za rybę, ponieważ pozostałe składniki to warzywa, więc niskobudżetowe raczej produkty. W tym przepisie akurat ja używam najczęściej dorsza, natomiast można użyć każdej innej dowolnej ryby. Tym razem składniki  podaję od razu na 2 porcje. Proporcje użytych warzyw są raczej dowolne- bo przecież ktoś woli więcej pora, ktoś inny nie lubi marchewki, a jeszcze ktoś – tak jak ja np. ogranicza do minimum albo całkiem eliminuje selera.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/8 selera ( kawałek taki mniejszy znaczy)
  • 2 filety rybne np. dorsza lub innej ryby
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła, woda, cytryna

Wykonanie – posiadaną rybę umyć,oczyścić, pozbawić większych ości, doprawić solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny – odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w  drobne słupki czy inne talarki. Na większej patelni (filety ryby w całości się mają zmieścić), rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, natomiast pora zostawiamy sobie na później. Podsmażać warzywa ciągle mieszając przez ok 2- 3 minuty na małym palniku. Następnie do warzyw dolać ok. 1/2 szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem i przykryć na ok. 10 minut.

Po tym czasie dodać pora, gdyby woda nam już całkiem wyparowała – wtedy dodać jeszcze z pół szklanki wody lub mniej. Warzywa mają się delikatnie dusić ale nie gotować. Następnie na warzywa położyć rybę i przykryć, niech się wszystko powoli dusi przez ok. 10- 15 minut, po tym czasie, warzywa powinny być gotowe,ryba również, ale gdyby trafił się jakiś większy i grubszy kawałek ryby – to dodać jeszcze z 5 minut duszenia pod przykryciem. I smacznego! (a kilka lat temu przepis został również umieszczony  na innych stronach z przepisami kulinarnymi, a nawet widnieje tam nadal. Jakby człowiek był mądry i przewidział, że wpadnie na pomysł blogowania własnego to wszystkie przepisy by chował do szuflady a nie dzielił z innymi.

12516343_10206902177166184_1760454150_n

wariacje_za_minimum

1 komentarz

    • milena, 25 marca 2016, 21:04

    Odpowiedz

    Dorsz to pyszna rybka 🙂 i jeszcze te warzywka… mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.