Dorsz duszony na warzywach

Tak uczciwie rzecz biorąc, to zostałam nieco sprowokowana, żeby sobie ten przepis przypomnieć, bo naprawdę bardzo dawno go nie robiłam.  Przepis na dorsza duszonego z warzywami powstał kilka lat temu. Dokładnie wtedy,  kiedy szukałam jakiegoś prostego i jeszcze w miarę szybkiego przepisu na rybę,  żeby pokazać rodzinie, że można smacznie i delikatnie rybę zrobić, a gotowanie na parze jeszcze nie było u mnie aż tak wdrożone jak obecnie. Mówiłam, że kiedyś zrobię jak będę mieć czas..

I przyznam, tak mi się zwlekało trochę- aż w końcu zostałam postawiona przed faktem – przyjaciółka rybę z mojego pomysłu zrobiła, fotkę trzasnęła- to teraz nie marudź i przepis sobie przypomnij i na bloga wrzucaj, bo dobre to jest! Prowokatorka jedna. to teraz jakby nie mam wyjścia, więc do dzieła

Koszt całości przepisu jest zależny od tego, ile zapłacimy za rybę, ponieważ pozostałe składniki to warzywa, więc niskobudżetowe raczej produkty. W tym przepisie akurat ja używam najczęściej dorsza, natomiast można użyć każdej innej dowolnej ryby. Tym razem składniki  podaję od razu na 2 porcje. Proporcje użytych warzyw są raczej dowolne- bo przecież ktoś woli więcej pora, ktoś inny nie lubi marchewki, a jeszcze ktoś – tak jak ja np. ogranicza do minimum albo całkiem eliminuje selera.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/8 selera ( kawałek taki mniejszy znaczy)
  • 2 filety rybne np. dorsza lub innej ryby
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła, woda, cytryna

Wykonanie – posiadaną rybę umyć,oczyścić, pozbawić większych ości, doprawić solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny – odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w  drobne słupki czy inne talarki. Na większej patelni (filety ryby w całości się mają zmieścić), rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, natomiast pora zostawiamy sobie na później. Podsmażać warzywa ciągle mieszając przez ok 2- 3 minuty na małym palniku. Następnie do warzyw dolać ok. 1/2 szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem i przykryć na ok. 10 minut.



Po tym czasie dodać pora, gdyby woda nam już całkiem wyparowała – wtedy dodać jeszcze z pół szklanki wody lub mniej. Warzywa mają się delikatnie dusić ale nie gotować. Następnie na warzywa położyć rybę i przykryć, niech się wszystko powoli dusi przez ok. 10- 15 minut, po tym czasie, warzywa powinny być gotowe,ryba również, ale gdyby trafił się jakiś większy i grubszy kawałek ryby – to dodać jeszcze z 5 minut duszenia pod przykryciem. Dorsz duszony na warzywach jest gotowy,  smacznego! (a kilka lat temu przepis został również umieszczony  na innych stronach z przepisami kulinarnymi, a nawet widnieje tam nadal. Jakby człowiek był mądry i przewidział, że wpadnie na pomysł blogowania własnego to wszystkie przepisy by chował do szuflady a nie dzielił z innymi.

dorsz duszony na warzywach
wariacje_za_minimum

You may also like

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *