Śledzie z jabłkami i cebulą

Ze wszystkich słodkości, najbardziej lubię śledzie!!- tu pewnie sobie nagrabię być może u niektórych, ale przyznaję się oficjalnie, że jak dla mnie mazurków, słodkich ciast na tym wiosenno-świątecznym stole może wcale nie być.  Zresztą śledzie to akurat nie tylko jadam w święta, ale przeważnie tylko wtedy przygotowane są właśnie w takiej postaci. Dlatego właśnie ten przepis na śledzie z jabłkami i cebulą pojawia się w moim domu przynajmniej dwa razy w roku.

Tak w sumie, to stanowi on połączenie w sumie dwóch znanych ogólnie przepisów, na rolmopsy bo śledzie są zawijane, oraz tych w sosie – bo są w sosie jabłkowo-śmietanowo- jogurtowym.




Śledzie są dość proste w wykonaniu, niedrogie, z małą ilością składników, a  do tego syte no i przede wszystkim smaczne.

Składniki:

ok .1 kg śledzi  matiasów solonych  (wychodzi ok 10-12 sztuk) koszt – ok 12 zł/ kg

Składniki marynaty:

  • 1/3 szklanki octu + 1,5 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 rozgniecione goździki

Cebule obrać i pokroić w krążki albo w inne dowolne kształty, wszystkie składniki marynaty wrzucić do naczynia i wymieszać, całość zagotować tak ok. 2- 3 minuty, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie, śledzie wypłukać i wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli, nawet kilkukrotnie- gdyby były bardzo słone- kosztować i w razie konieczności czynność powtórzyć. Chyba, że chcemy mieć je słone bardzo- wtedy oczywiście, można pominąć etap moczenia, lub go zredukować do minimum.

Kiedy już mamy opłukane śledzie wrzucamy je w całości do naszej zimnej już marynaty, wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na okres od 48h- do 7 dni. Kiedy uważamy, że śledziom już wystarczy moczenia się w marynacie wówczas przechodzimy do przygotowania sosu głównego:

Składniki sosu:

  • ok 150- 200 g jogurtu naturalnego
  • 2- 3 łyżki  śmietany 12%-18%
  • 2 – 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz oraz cytryna

Teraz już pozostaje jabłka umyć, obrać ze skórki oraz zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szybko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, sparzyć wrzątkiem, ostudzić, potem dodać do pozostałych składników. Jeszcze jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać oliwy, świeżo zmielonego pieprzu i pozostałych składników, wszystko delikatnie wymieszać.

Sos powinien być raczej średnio gęsty, niż za rzadki. Pozostaje wyciągnąć śledzie z zalewy, lekko opłukać (niekoniecznie) i płaty śledziowe smarować sosem jabłkowo- jogurtowo- śmietanowym, mocno zawinąć i na koniec  spiąć wykałaczką, żeby się nie rozleciały. Czynność powtarzać aż do skończenia się śledzi, pamiętając aby na koniec pozostawić sobie trochę sosu na polanie całości śledzi. I Smacznego.



Takie śledzie najczęściej podawane są u mnie z ziemniakami obtoczonymi w mące i przyprawionymi kminkiem, pieczonymi w piekarniku, lub z chlebem.

** a teraz bonus dla niecierpliwych- wersja skrócona, nieco kosztowniejsza ale szybsza. Kupujemy 2-3 słoiki matiasów w zalewie firmy dowolnej, wyciągamy i lekko płuczemy lub nie – i od razu wkładamy do przygotowanego sosu jabłkowo- jogurtowo- śmietanowego z dodatkiem cebuli. Tej z marynaty i tej sparzonej. Moje ulubione śledzie z jabłkami i cebulą gotowe do zjedzenia.

 

Śledzie z jabłkami i cebulą
wariacje_za_minimum

 

 

Może Cię zaciekawić