Reklama Google

Sałatka z ryżu i soczewicy

Dni świąteczne dość szybko i całkiem wiosennie mi minęły,  chociaż gdyby jeszcze to moje gardło przestało boleć były by milej, no ale nie na wszystko mam wpływ. W związku z tym, ochoczo zabrałam się za poświąteczne przeglądanie lodówki. I znalazłam w niej różności świąteczne a także o dziwo – mieszankę ugotowanego ryżu i czerwonej soczewicy. Chwila zastanowienia  się – mogły by w sumie powstać z tego jakieś kotleciki ryżowo – soczewicowe, albo jeszcze jakieś inne pulpety w sosie.  Ale nie, chciałam coś lżejszego jednak, na już i szybciej, bez niepotrzebnego smażenia. Dlatego do soczewicy i ryżu dodałam tylko pokrojonego w kostkę pomidora, sporo posiekanej natki pietruszki, podcięłam trochę zielonego szczypiorku, pachnącego w doniczce na parapecie.  Jeszcze tylko pieprz i parę kropli sosu sojowego, w sumie tyle. I całkiem niedroga i syta sałatka powstała.  Długo po jej zjedzeniu nie miałam potrzeby zjedzenia czegoś znowu. Składniki poniżej podaję, ale uprzedzam że ilości są dość orientacyjne.

składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 -2 pomidory
  • natka pietruszki – dużo
  • szczypiorek – tak samo jak natki – czyli dużo
  • 1 -2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz

Wszystkie składniki wymieszać, pomidora pokroić w kostkę, a natkę i szczypiorek posiekać drobno, doprawić i zjeść. Smacznego!

2 komentarze

    • Ania, 29 marca 2016, 14:30

    Odpowiedz

    Fajny pomysł 🙂 i bardzo korzystne połączenie ryżu z soczewicą – aminokwasy się uzupełniają i białko jest bardziej pełnowartościowe 🙂

  1. Odpowiedz

    Najbardziej lubię takie przepisy, dzięki którym przy okazji wyczyszczę lodówkę z produktów, na które pozornie nie miałam pomysłu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.