Naleśniki z ciecierzycą i szpinakiem

Właśnie zaczęły się Mistrzostwa w piłce nożnej, czyli Euro 2016! więc dużo emocji nas czeka w ciągu następnego miesiąca, jutro ważny mecz Polska- Irlandia, więc będę trzymać kciuki za naszych, ale pomimo emocji związanej z meczami  i tak coś jeść trzeba. Dziś dość leniwie- czyli naleśniki z ciecierzycą i szpinakiem, którego nowe wiązki szpinaku w lodówce  się znalazły, korzystam póki sezon trwa. I odkryta, solidnie schowana paczka ciecierzycy, na którą dawno nie miałam pomysłu. Czyli znowu bez mięsa. Ale tanio, (nie licząc czasu moczenia ziaren oraz ich gotowania – szybko),  subiektywnie oceniając całkiem smacznie.

składniki:

ciasto naleśnikowe (jakieś swoje dowolne ulubione

farsz:

  • 1/2 szklanki ziaren ciecierzycy ( namoczyć przez noc, a potem gotować przez 1h)
  • 1/2 pęczka szpinaku
  • 2 cebule
  • oliwa, sól, pieprz

Ugotowaną ciecierzycę ( * oczywiście jeśli jej wcześniej nie ugotowaliśmy- to wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok 1h, potem studzimy i odcedzamy) wrzucamy do większej miski. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, odstawiamy aby odpoczęło.



W międzyczasie dokładnie myjemy liście szpinaku i obieramy cebule. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a szpinak na mniejsze kawałki. Na posmarowanej olejem kroplą lub dwiema oleju smażymy cienkie naleśniki. Na patelni obok rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy najpierw cebulę, po ok 2 – 3 minutach dorzucamy liście szpinaku. Całość lekko mieszamy i smażymy jeszcze ok 2- 3 minut. Dorzucamy do ciecierzycy.


Wszystko lekko studzimy, następnie doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Aby się łatwiej miksowało można dodać  1- 2 łyżki wody mineralnej czy jogurtu. Gotowym farszem nadziewać usmażone naleśniki. Naleśniki z ciecierzycą i szpinakiem wyszły mi bardzo syte, ja podałam je z jogurtem bo miałam akurat  pod ręką, natomiast jeśli ktoś ma czas i wenę to można podawać z dowolnym sosem (pieczarkowy mi tu pasuje albo koperkowy albo jakiś inny który ktoś lubi), smacznego!

HA! No i  wygraliśmy!!!!

Może Cię zaciekawić

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *