Reklama Google

Sałatka z sałat i nie tylko

Ponieważ wszelkie emocje Euro 2016 już za nami, oj działo się działo!  To czas może coś na bloga napisać? Przyznaję się, przypadkowo trochę długa przerwa jakoś wyszła, ale już wracam do częstszego aktualizowania go. Obiecuję sobie nie robić takich przerw, ale to różnie bywa z postanowieniami. Na początek szybka sałatka, która niedawno miałam. Można ją zjeść na lekki obiad, albo zabrać do pracy. Czas przygotowania to 10 max 15 minut. Potrzebne składniki to:

  • 3-4 liście  młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • kapusta pekinska 3-4 liscie
  • 1 mała cukinia
  • oliwa , jogurt, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak zrobić? Na początek z obu kapust zdjąć po kilka liści i  dokładnie  umyć pod bieżącą wodą, następnie zostawić do odcieknięcia. Pomidora sparzyć wrzątkiem, następnie włożyć do zimnej wody i zdjąć skórkę która po takim zabiegu wtedy łatwo i delikatnie schodzi. Cukinię obrać i pokroić w kostkę.  W miseczce wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Pokroić liście kapust w drobne paseczki, pomidora w kostkę. Rozgrzać patelnie i wrzucić naszą cukinię już z oliwą, więc przypalić się nie powinna.  Cukinia młoda jest, więc 5- 7 minut zupełnie jej wystarczyło, aby nie była surowa i lekko miękka. I to wszystko. W większej misce mieszamy gotowe już składniki, tj. posiekane kapusty, pomidora oraz cukinię.  Umytą gdzieś w międzyczasie natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do składników. Na koniec łyżka-2 jogurtu, sól pieprz. Lekko wymieszać i zjadać. W planach była fotka, ale sałatka zniknęła, zanim sobie przypomniała, że warto jednak. Ale ponieważ mi smakowała, wszystkie produkty dostępne są teraz i to całkiem tanie, więc na pewno ją powtórzę, wtedy już nie zapomnę o zdjęciu. Tymczasem smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.