Placuszki z cukinii i szpinaku

Ponieważ ostatnie ciasto na pierogi z cukinią  zostało zrobione na styk, a farszu jednak jeszcze zostało, postanowiłam go nieco bardziej  doprawić i wykorzystać w inny sposób.  Co najlepiej zrobić gotowej masy?  Wiadomo- kotlety. Zatem  będą kotlety. W związku z tym, dodałam do pozostałej farszowej masy jajko, bułkę tartą i gotowe. I doprawiłam jeszcze większą ilością pieprzu  oraz  ostrej papryki. Wymieszałam.  Z powstałej masy formowałam placuszki i usmażyłam w raczej większej ilości oleju. Po usmażeniu wrzuciłam je na chwilę na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. Dla przypomnienia, masa do farszu pierogowego składała się z takich składników jak:

  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • ¼ wiązki liści szpinaku zielonego
  • 1 udko z kurczaka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przepis na ten cukiniowo- szpinakowy farsz w całości, wraz z jego przygotowaniem znajduje się tutaj przepis na pierogi z cukinia i szpinakiem

Ponieważ kotlecików jest kilka sztuk i farsz jest faktycznie dość syty, wobec tego podzielę sobie na porcje, zjem na kilka razy w różnych wersjach. W sumie do podania wyszły mi dwie wersje. Jedna z nich to kotleciki w wersji obiadowej, podane z sałatą zielona i rzodkiewką,  a druga, jako coś na kształt hamburgera:).  Z dodatkiem pokrojonych w plasterki: pomidora, czerwonej cebuli, zielonej papryki. I jeszcze kawałek sera żółtego. 



Muszę przyznać, że zdecydowanie wersja kotletowa tego farszu, przypadła mi bardziej do gustu. Nie dość, że kolorowo, to jeszcze syte. Takie placuszki z cukinii i szpinaku można zjeść od razu, można owinąć folią, zapakować w pudełko i zabrać do pracy. Idealne na przekąskę czy II śniadanie.

DSCF0224
wariacje_za_minimum

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *