Reklama Google

Placki z cukinii i szpinaku

Ponieważ ostatnie ciasto na pierogi z cukinią  zostało zrobi0ne na styk, a farszu jednak jeszcze zostało, postanowiłam go nieco bardziej  doprawić i wykorzystać w inny sposób.  Co najlepiej zrobić gotowej masy?  Wiadomo- kotlety. Zatem  będą kotlety. W związku z tym, dodałam do pozostałej farszowej masy jajko, bułkę tartą i gotowe. I doprawiłam jeszcze większą ilością pieprzu  oraz  ostrej papryki. Wymieszałam.  Z powstałej masy formowałam placuszki i usmażyłam w raczej większej ilości oleju. Po usmażeniu wrzuciłam je na chwilę na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. Dla przypomnienia, masa do farszu pierogowego składała się z takich składników jak:

  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • ¼ wiązki liści szpinaku zielonego
  • 1 udko z kurczaka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przepis na ten cukiniowo- szpinakowy farsz w całości, wraz z jego przygotowaniem znajduje się tutaj przepis na pierogi z cukinia i szpinakiem

Ponieważ kotlecików jest kilka sztuk i farsz jest faktycznie dość syty, wobec tego podzielę sobie na porcje, zjem na kilka razy w różnych wersjach. W sumie do podania wyszły mi dwie wersje. Jedna z nich to kotleciki w wersji obiadowej, podane z sałatą zielona i rzodkiewką,  a druga, jako coś na kształt hamburgera:).  Z dodatkiem pokrojonych w plasterki: pomidora, czerwonej cebuli, zielonej papryki. I jeszcze kawałek sera żółtego.  Muszę przyznać, że zdecydowanie wersja kotletowa tego farszu, przypadła mi bardziej do gustu. Nie dość, że kolorowo, to jeszcze syte. Można zjeść od razu, można owinąć folią, zapakować w pudełko i zabrać do pracy. Idealne na przekąskę czy II śniadanie.

DSCF0224

wariacje_za_minimum

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.