Reklama Google

Sałatka imprezowa

Właściwie to u mnie  raczej taka po_imprezowa, ponieważ zrobiona z składników, które zostały i trzeba było coś z nimi zrobić. Muszę się przyznać, że najpierw pokroiłam, wrzuciłam do michy a potem się zaczęłam zastanawiać czy takie połączenie da się zjeść, czy może trochę przesadziłam tym razem.  Ale- po wymieszaniu, potrzymaniu w lodówce kilka godzin, sałatka okazała się całkiem przyjaznym, do powtórzenia  smakiem. Na tyle fajnym, że przepis zapisuje od razu, żeby nie zapomnieć, bo  już wiem, że wykorzystam ją na pewno w przypadku jakiegoś spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (biały długoziarnisty, brązowy, basmati)
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy (tutaj zobaczysz ile kosztują te zdrowe  ziarna)
  • 1/2  pomidora
  • kilka plastrów ananasa
  • zielone części cebuli dymki
  • oliwa, sól, pieprz

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy soczewicę. I w zależności od posiadanego ryżu- jeśli brązowy, wrzucamy od razu z soczewicą ( gotują się przecież podobnie 30 minut), jeśli długoziarnisty- wrzucamy po 15 minutach,natomiast ryż basmati po 20 minutach. I tak razem niech się gotuję, w międzyczasie kroje pomidora, leniwie tym razem ze skórką, jak ktoś chce może obrać. Kroję pomidora w kostkę, cebulę dymkę zaś siekam drobno. Resztki ananasa  z puszki (u mnie zostały akurat 3 plasterki) kroję w kostkę. Tylko nie drobną za bardzo bo się rozwali, i będą wióra- a tego nie chcę więc taką raczej średnią kostkę. Po ugotowaniu  soczewicy i ryżu pozostawiam do ostygnięcia na kilkanaście minut, a następnie do przygotowanej miski dorzucam pokrojone składniki.

dscf0246

wariacje_za_minimum

Potem dodaje tylko jeszcze posiekana dymkę, 2 łyżki oliwy (jedna było za mało jednak), doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszam i wstawiam do lodówki. Po godzinie już smakuje zaskakująco dla mnie dobrze, po 3h jeszcze lepiej. Smacznego!

sałatka z z ryzu i soczewicy

wariacje_za_minimum

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.