Śledzie z czosnkiem i majerankiem

waiacjezaminimum.pl

Śledzie z czosnkiem i majerankiem to bardzo prosta wariacja na temat śledzia. Muszę przyznać, że zdecydowanie śledzie to ja mogę jeść zamiast  słodyczy. W absolutnie każdej postaci. No dobra, śledzie przygotowywane po duńsku jakoś do mnie nie przemawiają, więc jakiś wyjątek jest.

Przepis ten jest nieskomplikowany i raczej mało pracochłonny w przygotowaniu, ale wyczekiwanie wymaga  już odrobiny cierpliwości.  Był już przeze mnie przygotowywany niejednokrotnie na imprezach różnych, w tym studenckich, zapewne stąd moja słabość do niego.  Jego główną zaletą jest fakt, że do wykonania potrzeba zaledwie kilku składników i dodatkowo kilku dni oczekiwania na efekty. Znaleziony został w moich starych zapiskach kulinarnych, a  wcześniej wyszukany  w serwisie mniammniam.pl, gdzie zakręcany słoik zamieniłam na miskę z przykryciem. Ten przepis na śledzie z czosnkiem i majerankiem widnieje z takim dopiskiem w moim starym zeszycie kulinarnym-  „dobre, tylko czosnku nie żałuj!”

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi (Matjasy)
  • 4- 5 główek czosnku
  • majeranek, świeżo mielony pieprz
  • olej, używany do smażenia  czy sałatek (np rzepakowy, sojowy, słonecznikowy itp)

Śledzie płuczemy dokładnie, a następnie moczymy w wodzie przez ok 2-3h. Po tym czasie z naczynia wylewamy wodę, płuczemy jeszcze 1- 2 razy i odstawiamy na bok, aby obciekły z tej wody .  W międzyczasie przygotowujemy sobie szklaną lub glinianą miskę, obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki. Czosnku nie żałujemy, ma go być naprawdę bardzo dużo.



Śledzie kroimy na paseczki o szerokości 1-3 cm szerokości. Na dno przygotowanego naczynia  kładziemy plasterki czosnku, dosypujemy majeranku oraz  świeżo zmielonego pieprzu i całość zalewamy olejem (2 łyżki oleju  wystarczają).

sledzie z czosnkiem i majerankiem
wariacjezaminimum.pl

 
I teraz kładziemy  pokrojoną warstwę śledzi, na nią kładziemy  bardzo dużo plasterków czosnku, całość posypujemy obficie majerankiem, doprawiamy pieprzem, oraz polewamy cienką warstwą oleju, tylko tak aby przykrywał śledzie, czosnek i majeranek.

I tak układamy śledzie naprzemiennie z warstwami czosnku i majeranku i oleju, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę śledzi posypujemy majerankiem, czosnkiem i zalewamy olejem. Następnie przykrywamy całość  i wstawiamy do lodówki na ok 2 -3 doby. Śledzie są delikatne, fantastycznie pachną czosnkiem i majerankiem.  Trzy doby… tia… z własnego doświadczenia wiem, że do tej trzeciej doby śledzie zazwyczaj nie doczekują, z uwagi na ich częste kosztowanie w trakcie oczekiwania.

sledzie czosnek majeranek prosty przepis

 

 

Może Cię zaciekawić