Pierogi z kapustą i grzybami

Czas nieubłaganie leci, nazwałabym to inaczej, ale nie wypada. Przecież jeszcze niedawno grudzień się zaczynał, a już się prawie kończy, dlatego powoli myśli o kulinarnych przygotowaniach świątecznych biegają po mojej głowie. W związku z tym, czas powoli zacząć lepienie pierogów. Zaczynam najpierw lepić pierogi z kapustą i grzybami, które zaraz po „ruskich”należą do moich ulubionych. Na pewno  szczególności nadaje im fakt, że robione są przynajmniej u mnie tylko raz w roku. Cały dom pachnie cudownie wówczas suszonymi  leśnymi grzybami i kapustą. Jednak nie zawsze mam czas żeby je zrobić dokładnie 24 grudnia, dlatego czasami robię je wcześniej, a następnie zamrażam. Wówczas na kolacje wigilijną są gotowe, a ja spokojnie mogę się zając czymś innym. Tym razem również, zrobię je wcześniej.

składniki ciasta:

( dodam, że w pierogach wigilijnych nie eksperymentuję z mieszaniem różnego rodzaju mąk, tylko używam zwykłej mąki pszennej)

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g tłuszczu (masła lub margaryny)
  • szczypta soli
  • ciepła woda

składniki farszu

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 g  grzybów suszonych
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej, sól, pieprz

Zaczynam od namoczenia suszonych grzybów przez noc.  Następnego dnia, gotuję grzyby w osolonej wodzie, a kapustę odciskam z nadmiaru wody i siekam drobno. Następnie gotuję ją do miękkości ok 1,5 h, z dodatkiem liści laurowych, oraz kilku ziaren ziela angielskiego. W połowie gotowania, dodaję  do kapusty kilka grzybów niech się gotują razem.  W międzyczasie cebule obieram i kroję w drobna kostkę. Ugotowaną kapustę i grzyby odcedzam.



Rozgrzewam swoja największą patelnię,  (kiedy używam za małej, to część farszu ląduje mi poza patelnią podczas mieszania, a wolałabym tego uniknąć,). Wlewam ok.3 łyżki oleju, dodaję pokrojone cebule, podsmażam kilka minut aby się ładnie zeszkliły. Po 5 minutach dodaję ugotowaną, posiekaną drobno kapustę kiszoną, mieszam ok 10 minut.   W międzyczasie, pozostałe ugotowane grzyby siekam drobno. Do większej miski przekładam podsmażoną kapustę z cebulą, dodaję grzybów.  Całość dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Pachnie i smakuje całkiem nieźle.

I gotowe.Pozostaje tylko zagnieść ciasto i ulepić świąteczne pierogi z kapustą i grzybami,które potem zamrażam na tacy partiami tak, aby się nie posklejały. I niech sobie spokojnie czekają do wigilijnej kolacji. Z użytych proporcji mi wyszło mi 90 sztuk pierogów.

 

 

 

 

Może Cię zaciekawić