Tradycyjna sałatka jarzynowa

wariacjezaminimum.pl

Tradycyjna sałatka jarzynowa. Ileż to wariacji już popełniono na jej temat!  I ciągle spotykam się z nieznanymi mi wcześniej wersjami i dodatkami. Sałatka jest prosta i znana chyba wszystkim. Pojawia się na moim stole zarówno na co dzień, jak  i od święta, czasami powstaje dlatego, że akurat zostały mi warzywa z gotowania czegoś innego, a czasami bo zwyczajnie mam na nią ochotę.

W zależności od aktualnie dostępnych w lodówce produktów oraz  preferencji domowników, powstaje wersja z różnego rodzaju składników. Jeden jedyny raz do zrobienia tej sałatki zamiast noża użyłam tarki wychodząc z założenia, że przecież to to samo. Zupełnie nie było to to samo, dlatego nigdy więcej takich eksperymentów z sałatka ]nie robiłam. A dzisiejsza wersja jest taka

składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 1 jajko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1-2 ziemniaki
  • sól, pieprz,
  • majonez, musztarda, jogurt

Wszystkie warzywa obrać, pokroić  na mniejsze kawałki  i  ugotować w osolonej wodzie, tak  ok 20-30 minut. Jedynie ziemniaków nie obierać, tylko umyć dokładnie,  oddzielnie ugotować w mundurkach. Jajko ugotować na twardo. Warzywa po ugotowaniu, odsączyć i ostudzić. Jajko także ostudzić i obrać ze skorupek. I w sumie teraz można wziąć do ręki i ostry nóż i przez kolejne pół godziny wszystko kroić mozolnie  w drobną kosteczkę. No można. Ale można zaopatrzyć się w taki przyrząd jak krajalnica do warzyw i cały proces przygotowania sałatki jarzynowej zajmuje ok 10 min. A po ceny krajarek  do warzyw można zerknąć na Ceneo czyli  tutaj.

tradycyjna sałatka jarzynowa swiateczna
wariacjezaminimum.pl

 

Jedynie ogórki kiszone i jajka kroję nożem w drobną kostkę. Teraz , kiedy już wszystko mam gotowe,  delikatnie mieszam wszystkie składniki. Następnie  przygotowuję gęsty sos, czyli mieszam majonez, musztardę i jogurt, w takich proporcjach: 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżka majonezu i 1/2 łyżeczki musztardy,  a na zakończenie doprawiam solą i pieprzem.




Oczywiście kosztuję, jeszcze doprawiam. I moja całkowicie  tradycyjna sałatka jarzynowa jest gotowa. Wstawiam ją do lodówki, niech się składniki przegryzą. W międzyczasie, co jakiś czas będę sprawdzać, czy już nadaje się do jedzenia.

salataka jarzynowa tradycyjna

 

Może Cię zaciekawić