Reklama Google

Pasta z zielonej soczewicy

img_20170107_1136351

Pasta z zielonej soczewicy, to jedna z tych past śniadaniowych, do których często wracam, a została wyszperana swego czasu w serwisie  wegetariańskim puszka.pl.

Modyfikuję ją czasami według własnych upodobań ale podstawa zawsze pozostaje ta sama- trzy główne składniki, czyli 

soczewica, cebula i majeranek.

Tym razem, do zrobienia  swojej pasty wybrałam ziarna zielonej soczewicy

składniki:

  • 70 g zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

pasta zielona soczewica

Wykonanie pasty jest proste i zajmuje mniej więcej tyle czasu ile trwa gotowanie soczewicy. Wiadomo, że jeśli używa się czerwonej soczewicy wówczas czas przygotowania tej pasty skróci się do ok. 10  minut.

Tymczasem moją dzisiejszą zieloną soczewicę gotuję 30 minut w osolonej wodzie, odcedzam. W czasie gotowania się soczewicy obieram i kroję cebule  w drobną kostkę, paprykę myję pozbawiam nasion i kroję w mniejsze kawałki.

Nie siekam jej jakoś bardzo drobniutko, ponieważ i tak potem całość wrzucam do blendera. Rozgrzewam łyżkę oleju na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę- mieszam i podsmażam przez kilka minut,aż do momentu aż uzyska przyjemnie złocisty kolor.

Soczewica ugotowana, cebula gotowa. Teraz  wszystko, łącznie z papryką wrzucam do blenderowego pojemnika, dodaję świeżo mielonego pieprzu i majeranku i miksuję na w miarę gładką masę. Gotowe, można smarować kanapki na śniadanie czy na kolację.

pasta z soczewicy zielonej

 

 

No dobrze, tak zupełnie uczciwie muszę przyznać, że nie wygląda jakoś super apetycznie, jak to pasta w kolorze zielonym, ale zapewniam, że jest zupełnie zjadliwe .A nawet bym nieskromnie dodała, całkiem niezłe. Można jej nie miksować wcale, można zmiksować jeszcze bardziej niż u mnie.  Po za tym, zawsze można na wierzchu położyć jakieś kolorowe warzywo i od razu będzie ładniej.  Cała pasta zawiera ok 370 kcal,a  jej ilość spokojnie wystarcza na posmarowanie ok 10 kromek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.