Pierogi ruskie z rukolą

Pierogi ruskie, wiadomo zna chyba każdy. Ale ponieważ czasami mnie korci żeby coś modyfikować i kombinować, to jak dostałam w ręce sporo rukoli to zamiast standartowo zrobić z niej sałatkę, to postanowiłam w ramach wariacji na temat pierogów dorzucić zieleninę do lepionych właśnie pierogów ruskich, czyli zrobić pierogi ruskie z rukolą.  Dzisiaj wariacja pierogowa z serii „mam dużo czasu”, więc pokroiłam jeszcze słoninę. Dietetyczne absolutnie to nie jest, ale ja lubię. Czasami przynajmniej. W umie to nie wiem, czy te pierogi z rukolą będą zjadliwe, a co tam, zaryzykuję.

Składniki:

Na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 2 garście rukoli
  • 4-5 cebul
  • 30 g słoniny
  • sól, pieprz

na ciasto:

Ok. o,5 -1kg maki zwykłej pszennej, ok 15g tłuszczu (masła,margaryny) szczypta soli oraz ciepła woda.

Najpierw zabieram się za farsz- ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie kroję słoninę w drobną kostkę, a także obieram i kroję w kostkę wszystkie cebule.



Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojoną słoninę, czekam, aż powoli się roztopi i lekko zrumieni. Potem, ale już dosłownie  na ostatnie 3-4 minuty wrzucam cebulę. Na koniec wyłączam palnik, bo cebula i tak się sama zrumieni w gorącym tłuszczu.

Ziemniaki ubijam jeszcze ciepłe, ponieważ tak jest łatwiej, a następnie odkładam do ostygnięcia.

Przygotowuję ciasto pierogowe. Wysypuję przygotowaną mąkę na stolnicę, dodaję szczyptę soli, oraz tłuszczu pokrojonego na drobne kawałki. I teraz i w jedną rękę nóż, w drugą czajnik z wodą i tak polewam wodą i mieszam nożem całość, dolewając wody powoli, do czasu, aż ciasto jest w miarę zwarte tak, że można je wyrabiać rękami. Wyrabiam je około 5 minut, a potem kładę pod ściereczkę, żeby jak to mówią odpoczęło.

Prawie gotowe. Mieszam wszystkie składniki farszu, na koniec rukolę myję i siekam ją drobno, dodając do  pozostałych składników. Całość doprawiam solą i pieprzem. Pozostaje tylko rozwałkować ciasto, wykroić w nim kółka, nałożyć farsz. I ugotować w osolonej wodzie, podawać np. polane masłem, cebulką albo cebulką ze słoniną, albo posypane po prostu rukolą.

pierogi ruskie z rukolą

Subiektywnie uważam, że pierogi ruskie z rukolą to całkiem fajne połączenie. Smaku pierogów ruskich specjalnie ta rukola nie zmieniła, może za mało jej dodałam, a zawsze to jakaś wariacja na temat. No i wykorzystanie rukoli, ja dostałam świeżo zerwaną, ale jakby u kogoś zalegała w lodówce i nie nadawała się już na sałatkę, to spokojnie do pierogów ruskich można ją dodać.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *