blog nie tylko kulinarny

Cukinia w cieście naleśnikowym

cukinia w cieście naleśnikowymCukinia w cieście naleśnikowym, to właściwie klasyka w pomysłach na cukinię, a jako, że akurat jest sezon, to ja również korzystam z okazji, aby coś z niej przygotować.  Cukinia jest na tyle wdzięcznym warzywem, że niezależnie od tego, co się z niej przygotuje, zazwyczaj wychodzi po prostu

dobre. Z jednej strony klasyka, a  jednocześnie całkiem fajny pomysł na letni i zupełnie leniwy obiad.  Przygotowanie i zrobienie wymaga zarówno niewiele czasu jak i niewielu składników.

Składniki:

  • 400g młodej cukinii
  • składniki na ciasto naleśnikowe,  (które powinno raczej gęste niż lejące się), czyli mąka, mleko, jajko
  • garść rukoli
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Cukinię umyć ususzyć i pokroić w plasterki. Ponieważ jest młoda, zostawiam  zieloną skórkę.  Ale w przypadku starszego warzywa, jednak ją obieram. Składniki ciasta naleśnikowego mieszam,  znowu użyłam mąki kukurydzianej, zamiast zwykłej pszennej, bo tej mam w tym momencie najwięcej. Do cista tym razem dorzucam umytą i posiekaną bardzo drobno rukolę.

 

cukinia w cieście naleśnikowym

Kiedy wszystko gotowe, rozgrzewam tłuszcz na patelni, plasterki cukinii zanurzam w cieście naleśnikowym, smażę z obu stron na rumiano. I z własnego doświadczenia polecam jednak ich pilnowanie, ponieważ cienkie plastry cukinii smażą się dość szybko a przypalone zupełnie nie smakują… na szczęście mojej lekkiej nieuwadze uległo tylko kilka z nich.

 

Ja akurat zjadłam je na obiad z michą zielonej salaty z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i rukoli. Ale taka cukinia w cieście naleśnikowym stanowi również całkiem przyjemną przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.