Placki z cukinii i rukoli

Lato się prawie kończy,  a ja się tak od początku sezonu na cukinię zabieram za te placki cukiniowe, czyli całkowitą klasykę w przepisach na cukinię.  A zabieram się tak długo, ponieważ już mi kilka razy po prostu nie wyszły kompletnie  i boje się ryzykować znów.  Składników na placuszki z cukinii  jest naprawdę minimum, co prawda pierwotnie planowałam zrobić je z marchewką, ale jednak zrobiłam z rukolą i to nie był zły pomysł.

Składniki:

  • 600g cukinii
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • garść mięty i bazylii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka kropel oliwy

Placki z cukinii i rukoli robi się dość szybko i łatwo. Najpierw obieram cukinię chociaż tak myślę, że mogłabym ten etap spokojnie ominąć, cukinia jest młoda przecież, ale trudno mi umknęło, więc jest jak jest.  Pozostaje obraną lub nie cukinię zetrzeć na dowolnych oczkach tarki, tym razem wybrałam mniejsze  dla odmiany, bo przyzwyczaiłam się do tego,  wybieram te największe. I zamiast tarki ręcznej, skorzystałam z maszynki do mielenia mięsa z przystawkami warzywnymi,  o  takiej właśnie jak ta, która zrobiła to za mnie w 3 minuty. W końcu lenistwo letnie w mojej kuchni trwa nieustanie.

Startą cukinię lekko solę i odstawiam na około 10 minut. W międzyczasie przygotowuję sobie pozostałe składniki. Czosnek obieram, rukolę i zioła myję i osuszam np ręcznikiem papierowym. Gdzieś po 10 minutach, może mniej  cukinie odciskam z wody. Ja do tego celu używam po prostu gazy medycznej, do której przekładam startą cukinię i wyciskam na wszystkie  strony  przez dobrą chwilę.  Czosnek, rukolę, bazylię i miętę miksuję z kilkoma kroplami oliwy.

 

placki z cukinii i rukoli
wariacjezaminimum.pl



Teraz już tylko cukinię łączę ze zmiksowaną zieleniną, dodaję jajko i mąkę. Wszystko mieszam, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Całość pachnie i czosnkiem i latem.

 

 

 

Na rozgrzanym oleju smażę placuszki z obu stron. Zjadam je z ugotowaną kaszą bulgur, pozostałą rukolą, pomidorami i jogurtem. Pyszne są! te placki z cukinii  i rukoli to taki delikatny, tani i szybki (bo w 20 minut zrobiony) letni obiad. No i przede wszystkim,  wreszcie mi się udały.

placki z cukinii i rukoli

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *