Omlet z jarmużem i cukinią

Ponieważ zarówno jarmuż i cukinię jeszcze mam i to w całkiem  sporych ilościach, to różne wariacje z tych składników chodzą mi po głowie nieustannie. Niby myślałam o zrobieniu  znowu jakieś placków, ale to jednak innym razem. Teraz postanowiłam połączenie tych składników przygotować  sobie w wersji  śniadaniowej,  padło więc na szybki i prosty omlet z jarmużem  cukinią, bo dawno u mnie nic na śniadanie nie było.  Omlet czyli smaczne, klasyczne, syte i kolorowe śniadanie, które w mniej więcej 15 minut jest gotowe.

składniki:

  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 100 g cukinii
  • 150 g liści jarmużu
  • sól, pieprz
  • wrzątek
  • opcjonalnie: pomidory

Moje dzisiejsze absolutnie leniwe, omletowe śniadanie zaczynam od przygotowania sobie  najpierw cukinii, obierając ją ze skóry i ścierając na grubych oczkach tarki. Jajka wbijam do miseczki, doprawiam solą i pieprzem, a następnie mieszam dokładnie na gładką masę. Liście jarmużu opłukuję dokładnie zimną wodą, rwę na mniejsze kawałki, po czym  przelewam je na sitku przygotowanym wcześniej wrzątkiem. Z przygotowań to w sumie tyle, pozostaje tylko usmażyć.



Na palnikach stawiam sobie od razu dwie patelnie, jedna na omlet, a druga na cukinię. Na jednej z nich, na połowie masła najpierw podsmażam cukinię, doprawiam ją pieprzem i mieszam, żeby się nie przypaliła. Po kilku minutach, na drugą, rozgrzaną patelnię wrzucam masło i sparzone  liście jarmużu.

Teraz tak patrzę na patelnię i myślę, że mogłam ten jarmuż porwać jednak na mniejsze kawałeczki, ale trudno. Nie zdejmuje ich już z patelni, jakie są takie są, ale nauczka na przyszłość jest. Jarmuż podsmażam z 2 minuty, po czym zalewam go masą jajeczną. Przez pierwsze sekundy mieszam tak, aby się cała masa jajeczna ładnie rozprowadziła po całej patelni, po chwili przykrywam, aby się jajka ładnie ścięły, nie obracam. Po jakiś 3 minutach mój omlet z jarmużem i cukinią jest gotowy, więc zrzucam go z patelni na talerz, nakładam podsmażoną cukinię, zwijam.

omlet z jarmużem i cukiniąSwój omlet z jarmużem i cukinią zjadłam akurat z dodatkiem pomidorów, bo miałam, ale tam myślę, że bez dodatków tez mógłby być.

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *