Pierogi z dynią i jarmużem

Swój jesienny sezon na dynię postanowiłam zacząć nieco nietypowo, ponieważ nie tak jak wszyscy od zupy z dyni, a dla odmiany od pierogów. Długo szukałam różnych wersji, ale jakoś nic jakoś mnie przekonywało, do czasu aż w dostałam sporą ilość jarmużu. Więc nic innego mi nie pozostało, jak tylko połączyć go z dynią. I dlatego właśnie będą pierogi z pieczona dynią, jarmużem i imbirem. I jeszcze z czosnkiem, żeby za mdłe nie było. Farsz jest prosty, niedrogi i sezonowy. Właściwie to najwięcej czasu zajmuje upieczenie dyni, potem już  z górki.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • garść liści jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 10 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz
  • ** opcjonalnie 1- 2 łyżki bułki tartej
  • składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna i mąka owsiana (czyli zmielone płatki owsiane), kawałek masła, sól i ciepła woda.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, dynię pozbawiam pestek i kroję na mniejsze, ale raczej dowolne kawałki. Układam je na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego już piekarnika, na około 35 minut. W międzyczasie składniki ciasta mieszam nożem, bo tak mi jest najwygodniej, potem wyrabiam ciasto już rękami. Liście jarmużu dzielę na mniejsze cząstki, myję dokładnie i polewam wrzątkiem, następnie odcedzam.

 Do misy blendera (naprawdę nie wiem, jak się obywałam kiedyś bez blendera a mam go od dobrych kilku lat i właściwie używam do wszystkiego) wrzucam jarmuż, imbir,czosnek, dodaję jeszcze 1 łyżeczkę wody, żeby się wszystko łatwiej miksowało.





Upieczoną, pachnącą dynię wyciągam z piekarnika i wystawiam na chwilę na zewnątrz aby ostygła. Łyżką wyciągam miękki farsz do miseczki i miksuję, a potem tylko  łączę go już z pozostałymi składnikami – jarmużem czosnkiem i imbirem, doprawiam solą i pieprzem. Jest lekko za rzadki  jak dla mnie więc dorzucam do niego 2 łyżki bułki tartej. Pachnie obłędnie, pozostaje już tylko ulepić pierogi.

Wyszło mi 36 sztuk pierogów, więc na moje trzy obiady akurat, część pierogów zostaje zjedzona od razu, a część zamrożona na inne leniwe dni, kiedy nie będę mieć chęci, funduszy ani pomysłów.

Moje pierogi z dynią i jarmużem posmarowałam po prostu kawałkiem masła, które się szybko stopiło na gorących pierogach. W sumie przyznaję, że  pierogi z dynią i jarmużem  są po prostu całkiem dobre. Może następną wersję zrobię z podsmażaną cebulą. Taki  inny pomysł na farsz do pierogów, moim zdaniem udany i do powtarzania w sezonie na dynię.


 

Może Cię zaciekawić

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *