Pierogi inaczej, czyli przekąska z ciasta filo, fety i suszonych pomidorów

Jak staram się rzadko używać gotowców, to jednak ciasto filo, to jedna z tych rzeczy, której raczej nie podejmę się przygotować sama. Cienkie jak papier, a ma sporo możliwości wykorzystania. Na słodko, czy na ostro. U mnie dziś w wersji przekąski w formie delikatnych, pieczonych pierogów. Składniki: kilka arkuszy ciasto filo 1 kostka sera typu […]

Proste placki z bakłażanem oraz dynią

Całkiem niedawno zadomowił się u mnie bakłażan. Co prawda, do obiecanej przyjaciółce już jakiś czas temu, klasycznej włoskiej parmiggiany jeszcze dość daleko, ale kiedyś ją na pewno zrobię. Na razie prostota. Niedawno była pasta z pieczonego bakłażana, tym razem będzie w wersji jeszcze bardziej leniwej. W postaci placków, z dodatkiem kawałka dyni i koperku. Składniki: […]

Zapiekany obiad,w dodatku z dynią i kapustą po gołąbkach

Jesienny sezon na gołąbki trwa, dlatego już tradycyjnie po ich zrobieniu zostało mi trochę liści kapusty. Jednocześnie nie mogłam się oczywiście oprzeć dyni, więc kolejna wersja zupy dyniowej nadal czeka na nową wariację. Jednak na razie, zamiast zupy chodzi za mną zapiekanka, którą można na szybko przygotować i wrzucić do piekarnika. Składniki: ok. 400 g […]

Pasta z pieczonego bakłażana, na dodatek w dwóch wersjach

Musze się przyznać, że bakłażan jakoś nie gości specjalnie często w mojej kuchni. Zwyczajnie z obawy, że coś mi nie wyjdzie, albo że będzie gorzki i niesmaczny. Jednak postanowiłam się z nim zmierzyć, zaczynając od moim zdaniem najłatwiejszej wersji, czyli pieczonej. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan Ok 200g dyni zwyczajnej 1/2 małego opakowania oliwek zielonych […]

Tanie bardzo pierogi z ciecierzycą i jarmużem

Jesienny czas skłania mnie do dłuższego siedzenia w kuchni, dlatego zamiast szybkich sałatek pojawiają konkretniejsze dania. W tym coraz częściej pierogi, które są idealne pod tym względem. Do farszu tym razem użyłam ziaren ciecierzycy i paru garści zieleniny. Znowu bez mięsa, ale połączenie brzmi całkiem smacznie. Składniki: 350 g ciecierzycy 2 garscie liści jarmużu garść […]

Pasta do kanapek, z kurczaka, cukinii i czosnku

Szybka pasta do kanapek, czyli sprawdzony od dawna sposób na wykorzystanie pozostałości z lodówki, składników nie ma zbyt wiele, ale i tak, smakuje całkiem dobrze. Proporcje, zupełnie przypadkowe. Składniki: 1 średniej wielkości ugotowane podudzie kurczaka kilka plastrów cukinii 2 ząbki czosnku kilka liści selera naciowego olej sól, pieprz, papryka wędzona Pierwotnie planowałam przygotować taką bardziej […]

Kiedy już znudzą się naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem co prawda rzadko się u mnie pojawiają, ale czasami się jednak zdarzają. Dlatego, kiedy już znudzą się naleśniki z dżemem, szukam innych, tak samo szybkich szybkich opcji. Tym razem, pomyślałam o prostym nadzieniu z jabłek. Dodatek cynamonu na patelnię sprawił, że od razu przypomniał się smak z dzieciństwa, kiedy to dość częstym […]