Reklama Google

Najnowsze artykuły

Pierogi ruskie z rukolą

Pierogi ruskie, wiadomo zna chyba każdy. Ale ponieważ czasami mnie korci żeby coś modyfikować i kombinować, to jak dostałam w ręce sporo rukoli to zamiast standartowo zrobić z niej sałatkę, to postanowiłam w ramach wariacji na temat pierogów dorzucić zieleninę do lepionych właśnie pierogów ruskich, czyli zrobić pierogi ruskie z rukolą.  Dzisiaj wariacja pierogowa z […]

Szpinak, truskawki i feta

Tak wiem. Oczywiście że wiem, że jak jak truskawki, to najlepiej podane same, czy jako deser, czy z cukrem albo jogurtem. Ogólnie  raczej na słodko.  Ale z racji tego, że w taki sposób właśnie  jadam truskawki od zawsze- dlatego  postanowiłam tym razem spróbować innego połączenia, które gdzieś niejednokrotnie mignęło mi w sieci. Szpinak, truskawki i […]

Wiosenna sałatka z makaronem i słonecznikiem

Wiosenna sałatka imprezowa, to sałatka, która powstała podczas radosnego, absolutnie spontanicznego spotkania z przyjaciółkami. Jako, że w opinii przyjaciółek była całkiem zjadliwa, oraz ten dodatek ziaren słonecznika do znanego ogólnie  wszystkim połączenia sałatkowego okazał się być całkiem trafionym pomysłem, więc przepis wrzucam, żeby nie zapomnieć i go powtarzać, jeśli tylko będzie okazja. 

Szparagi po flamandzku

Szparagi lądują na stół czyli wiosna teoretycznie już zagościła na dobre. Teoretycznie… bo gdyby  nie dość niskie jak na maj temperatury, śnieg w górach  to mogłabym w to uwierzyć. A tak jakaś taka zimowa bardziej ta wiosna. Ale szparagi są.

Fak maj lajf Marcina Kąckiego

Tym razem z wydawnictwa Znak Literanova trafiła w moje ręce pierwsza, debiutancka powieść Marcina Kąckiego, reportera i redaktora “Dużego formatu”. Tytuł brzmi  nieco intrygująca, tylko czy warto?  Pierwsze, co rzuca się w oczy to fakt, że jest  to dosadna i pełna codziennych wulgaryzmów powieść. Jej potoczny język początkowo odrzuca. Miejscami  mam wrażenie, jakbym czytała nie […]