Naleśniki z jabłkami

I znowu światło w lodówce. Wygląda to tak, że właściwie poza jajkami i mlekiem cokolwiek śniadaniowego ciężko jest wypatrzyć. Może jeszcze jakiś słoik z dżemem. Zrezygnowana pomyślałam sobie o jajkach na miękko, albo ostatecznie o naleśnikach na słodko z dżemem, za którymi średnio przepadam. Ale niespodziewanie mój wzrok zatrzymał się jabłkach, leżących sobie w parapetowym koszyczku oraz na zielonej natce rosnącej tuż obok. Ponieważ mąkę w domu niezależnie od wszystkiego mam zawsze-to szybka decyzja śniadaniowa – jednak będą naleśniki z jabłkami. Tym oto sposobem powstała kolejna wariacja na temat naleśników.  U mnie będą z jogurtem. Czasowo wykonanie zajmuje ok. 20-30 minut

składniki

  • ciasto naleśnikowe wg własnych preferencji (u mnie powstały z pomieszania mąki orkiszowej i żytniej)
  • 2-3 średnie jabłka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1- 2 łyżeczki  miodu
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • natka pietruszki – dużo
  • olej/słonina do smażenia naleśników

Przygotować ciasto naleśnikowe, mieszając w odpowiednich proporcjach mąkę z jajkiem i mlekiem w taki sposób, aby nie pozostawić grudek żadnych. Ostawić je na chwilę, żeby odpoczęło. Następnie usmażyć naleśniki, w międzyczasie posiekać drobno natkę pietruszki i obrać jabłka. Zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny, po czym dodać już drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem. Dodać  jeszcze 1- 2 łyżeczki miodu, na koniec pozostaje tylko doprawić  do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym na szybko farszem smarować gotowe naleśniki.




Ważne jest, żeby ten farsz był raczej gęsty niż zbyt lejący się, w razie potrzeby dodać jogurtu lub dotrzeć jabłka. Wspomnę, że u mnie nieustannie trwa “faza” na czosnek, dlatego oczywiście nie mogłam powstrzymać i dorzuciłam do farszu jeszcze zmiażdżone 2 ząbki. Ale tylko dwa.. Przyznam, że w efekcie kombinacji całkiem nieprzeciętny smak mi wyszedł. Warto spróbować. Ale wiadomo, ten czosnek jest dla chętnych, w końcu połowa porcji była bez użycia czosnku i też była całkiem smakowita. Subiektywnie dodam, że takie naleśniki z jabłkami i jogurtem to połączenie, które może nawet niejadkom smakować.

naleśniki z jabłkami
wariacje_za_minimum

  • http://www.codziennikdietetyczny.pl Ania

    nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu… jabłka z jogurtem i czosnkiem hmm i jeszcze ta pietruszka… ciekawe:)

    • Agatka

      warto, jest dobre:)

  • https://nowedomygliwice.wordpress.com/2016/04/12/rozkwit-gliwic-ruszaja-budowy-nowych-domow/ wawrzyniak_kaska

    Wow, co za połączenie! Czosnek pakuję do wszystkiego, co się nawinie więc i jabłka nie będą miały taryfy ulgowej 😉

  • http://fitkot.blogspot.com/ Julita

    O kurczę… z natka pietruszki i jabłkami? Ciekawie!

    • Agatka

      I bardzo fajne połączenie z tego wyszło, ale co ciekawe, wszystkich dziwi bardziej użyty w tym przepisie czosnek niż natka;)

    • Agatka

      to tak jak ja.. czosnek wszędzie:)

  • Ja Zwykła Matkaa

    Naleśniki zawsze kojarzą mi się z moim tatą. Robił najlepsze na świecie :). Uwielbiam to danie…. a nadzienie wedle uznania…..

    • Agatka

      fajne i miłe skojarzenie:)

  • Thermomania

    Czosnek w istocie pasuje do wszystkiego, zupełnie nie rozumiem czemu nie lubiłam go w dzieciństwie 😉

    • Agatka

      też nie lubiłam czosnku w dzieciństwie;:)

  • http://nicponwkuchni.pl Karolina | nicponwkuchni.pl

    Bardzo intrygujący przepis:) nawet nie umiem sobie za bardzo wyobrazić tego smaku, więc wychodzi na to, że muszę to sprawdzić żeby się przekonać 😀

    • Agatka

      takie tam wariacje na temat naleśników;)

  • http://tysiagotuje.pl/ Tysia

    Wyglądają pysznie:)) uwielbiam takie proste połączenia, są najlepsze!

  • http://www.w-siodmym-niebie.pl Dominika

    też zawsze robię naleśniki jak lodówka świeci pustkami 🙂

    • Agatka

      🙂

  • http://www.moj-kawalek-podlogi.pl Edyta Mój kawałek podłogi

    Zdecydowanie moje smaki! 🙂

  • http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com Angelika Kasiak

    nie będę się wyróżniać jak napiszę,że też jestem zaskoczona tym połączeniem, ciekawe jak smakuje;)

  • http://kulinarnastronamocy.pl/ Adriana

    Jabłka i natka? Nieźle:) Wersja z czosnkiem mniej do mnie przemawia.