Owsianka z truskawkami

Owsianka czyli śniadanie oferujące niezliczone możliwości i kombinacje.   Jako, że sezon na truskawki w pełni, więc staram się z tego korzystać.  Tym razem wariacja na temat truskawek, czyli owsianka z dodatkiem tych owoców. Ponieważ aktualnie płatki owsiane  jakoś mi się skończyły, dlatego dzisiejsze śniadanie jest na bazie płatków żytnich. Proporcje, jak to  w owsiance raczej dowolne, zależnie ile się czego sypnie.

 

Składniki:

  • 40 g płatków żytnich
  • 20 g płatków jaglanych
  • 10 g otrąb pszennych
  • 180 g świeżych truskawek
  • 190 ml mleka
  • sól

 

Przygotowanie owsianki z truskawkami zabiera mi zaledwie kilka minut. Płatki  gotuję w osolonej  wodzie ok 2 minut, a po wyłączeniu palnika dorzucam płatki jaglane, których już nie gotuję. Odcedzam całość. W międzyczasie truskawki myję, pozbawiam zielonych szypułek i kroję  w dowolne kawałki. I już. Do miseczki  dodaję ugotowane płatki, otręby i pokrojone truskawki.

Całość zalewam w zależności od aktualnego stanu lodówki, raz jogurtem naturalnym raz mlekiem. Dzisiaj w wersji z mlekiem akurat . Całkowicie leniwa owsianka z truskawkami jest gotowa, wystarczy wymieszać wszystkie składniki mniej lub bardziej delikatnie i zjeść. Smacznego.

 

I zapomniałabym, kaloryczność tego śniadania wynosi: 394 Kcal, więc całkiem przyjemnie,  jak na szybkie, letnie śniadanie z dodatkiem truskawek.

Dodaj komentarz