Pieczone jajka w muffinkach

pieczone jajka w muffinkach

Ta opcja jajecznych muffinek spodobała mi się tak bardzo, że  pomysły na ich przygotowanie przychodzą mi właściwie spontanicznie do głowy. Opcja jest szybka, prosta, wygodna i na dodatek tania.  Można ją przygotować właściwie z dowolnych posiadanych w lodówce składników. Na śniadanie, na ciepłą lub zimną przekąskę, albo dla niespodziewanych gości nawet.  A robię je znowu, ponieważ  muszę jakoś wykorzystać te kilka surowych jajek, jakie mi zostały z przygotowywania wydmuszek  do świątecznej galaretki w kształcie jajek.  I właśnie stąd trzeba, aby się ich w miarę szybko się pozbyć, w sensie użyć.  Ktoś mógłby powiedzieć,  a dodaj babo twarogu i będzie sernik, ale nieustannie  do słodkiego to mnie  nie ciągnie, dlatego będą znowu  pieczone jajka w muffinkach.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • świeże zioła, u mnie majeranek
  • sól, pieprz

oraz
dowolne formy do muffinek

Pierwsze od czego zaczynam, to rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza, od razu uruchamiam opcję grzałek „góra_dół”. W międzyczasie myję czerwoną paprykę, pozbawiam ją gniazd nasiennych,  kroję  w drobną kostkę.  Poprzednio, tak na wszelki wypadek posmarowałam moje foremki do muffinek kawałkiem masła, tym razem ominęłam ten punkt. Będzie bardziej dietetycznie bez dodatku tłuszczu. Teraz już  bezpośrednio do foremek nakładam groszek i pokrojoną paprykę.  Rozbite już wcześniej jajka mieszam w misce trzepaczką na gładką masę, doprawiam je solą, świeżo zmielonym pieprzem, oraz  zerwanymi listkami majeranku. Zalewam nimi groszek i paprykę. Formy do muffinek tym razem mam nieco mniejsze, więc z tych 6 jajek wychodzi mi tym razem 9 małych, ślicznych, jajecznych muffinek.

pieczone jajka w muffinkach
wariacjezaminimum

Nie zapominam o tym, aby formy muffinkowe zalać  masą jajeczną tak mniej więcej do 3/4 ich wysokości, ponieważ w ostatnich minutach pieczenia one dość konkretnie wyrastają. Teraz  pozostaje tylko włożyć blachę z muffinkami do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Po włożeniu blachy obniżam temperaturę pieczenia do 180 stopni. Po upieczeniu  bez problemu wyciągam je z foremek.  Mi osobiście te pieczone jajka w muffinkach smakują bardziej podane w wersji na ciepło niż na zimno, ale zauważyłam, że z chrzanem podane to już jednak zimne. Składników  jest niewiele, wykonanie szybkie,  a na dodatek całkiem ładnie prezentują się na stole wielkanocnym.

pieczone jajka
wariacjazaminimum
pieczone jajka
wariacjezaminimum

Zerknij tu

  • Paryska Nabierka

    Super pomysł na przyjęcie gości. Muszę koniecznie wypróbować.

  • http://greengoodies.pl green goodies

    Bardzo fajny pomysł na kolorowy i pożywny posiłek, nadzienie też jak najbardziej w moim guście 🙂 zapisuję przepis!