Wariacje za minimum

czyli Blog Około Kulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pomysł na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wpadł mi do głowy nieco przypadkiem przy przeglądaniu starego wydania kuchni polskiej. Kiedy zastanawiałam się co łatwego i niedrogiego wymyślić na obiad. Lodówka niby nieco świeci pustkami, ale twaróg i boczek jest, kasza gryczana również. W sumie połączenie kaszy gryczanej i twarogu już testowałam wcześniej przy innej okazji, więc wiedziałam, że jest smaczne, a teraz znalazłam wersję pierogową takiego połączenia, więc postanowiłam sprawdzić na sobie czy warto.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 20 g  surowego boczku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

składniki na ciasto pierogowe: mąka, tłuszcz, ciepła woda i sól



Składników farszu na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem jest niewiele, a gotowania wymaga jedynie kasza. Gotuję  ją w osolonej wodzie ok 15 minut, a następnie odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję ciasto pierogowe mieszając początkowo nożem wszystkie składniki, potem już rękami. Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest gotowe- więc je przykrywam ściereczką. Boczek kroję w drobną kostkę, cebulę również. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony boczek, po kilku minutach dodaję do niego cebulę. Ponieważ akurat mój boczek jest dość tłusty- nie dodaję już dodatkowego tłuszczu.

Podsmażam tak razem kilka minut, aż cebula nabierze lekko złotego koloru. Do większej miski przekładam ugotowaną kaszę, dodaję twaróg oraz boczek z cebulą. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszam całość. Dla pewności, że nie będzie za mdłe i niejakie w smaku- doprawiam pieprzem jeszcze raz. Właściwie wszystko mam gotowe, pozostaje tylko rozwałkować ciasto i spędzić radosną godzinę nad stolnicą lepiąc pierogi.

Z tych  proporcji wyszło mi dokładnie 55 sztuk pierogów, więc spokojnie licząc na przynajmniej kilka obiadów będzie. Część od razu zostaje zjedzona, część zamrożona na tackach, akurat będzie na leniwe jesienno- zimowe dni. Smakowo bardzo fajne połączenie, trochę się obawiałam, czy nie trzeba będzie dodać jednak jajka do farszu, ale nie było takiej potrzeby.
(Źródło przepisu Kuchnia Polska, Warszawa 2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • http://helena01191995.wixsite.com/plussizebyhro Helena Rojek-Osowska

    Apetycznie wyglądają, jednakże nie przepadam za kaszą gryczaną 🙂 Ale pomyślę nad zamiennikiem.

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Dziekuję:) myślę, że np. z pęczakiem tez mogłoby być całkiem OK.

  • http://naturalnieniebanalnie.pl/ Natalia- NaturalnieNiebanalnie

    Pierogi są super! Ale strasznie dużo z nimi roboty. Ja robiłam wczoraj pierożki z farszem z fasoli, cebuli i suszonych pomidorów, wyszły przepyszne, ale prawie pół dnia w kuchni 🙁

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      🙂 nie da się ukryć, że roboty i czasu zajmują ale warto się pomęczyć dla późniejszego efektu smakowego. Fasola, cebula i susz pomidory, to musi być pyszne!

  • http://www.healthystyle.pl/ Healthy Style

    Takiej wersji pierogów jeszcze nie próbowałam 🙂 U mnie to albo ruskie albo z truskawkami lub z białym serem na słodko 😉 Z chęcią spróbuję takich z kaszą gryczaną – zapisuję przepis w zakładkach 🙂

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      A u mnie wszystko tylko nie na słodko, więc kombinuje jak się da:)

  • http://tosimama.blogspot.com/ TosiMama

    Uwielbiam pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam:)

  • Grafy w podróży

    Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie. Twój przepis wygląda zachęcająco. Z pierogami mam tylko jeden problem, nienawidzę nakładania farszu i lepienia. Koszmar.

  • http://myinaszepodroze.pl Ania

    Takie pierożki raz jadłam i były bardzo smaczne 🙂 muszę kiedyś sama je zrobić 🙂

  • Etteb

    U w i e l b i a m pierogi ! Jednak nie probowalam nigdy z kasza gryczana , zreszta nie probowalam zadnych z innymi wynalazkami 😉 _____ ciekawa jestem smaku i dla mnie raczej bez boczku , nooo moze zamiennik jakies kielbasy aby hubby nie grymasil 😉 Kto wie … moze ktoregos dnia spobuje

    • http://wariacjezaminimum.pl wariacje_za_minimum

      Z pierogami lubię eksperymentować, więc z czasem będzie coraz więcej różnych pomysłów na pierogowe wariacje. Zastąpienie boczku kiełbasą może być całkiem niezłym połączeniem w sumie.