Pierogi z kaszanką i boczkiem

Ostatnio z racji pozostania sporej ilości ciasta pierogowego i kaszanki (jakaś promocja była) – powstał pomysł, na zupełnie nowy, szybki, tani oraz nieco zaskakujący w smaku farsz. Pomysł na pierogi z kaszanką i boczkiem. Nie ukrywam, że inspiracją były przepisy internetowe, ale zmodyfikowałam je  nieco, aby utworzyć własny smak.

Ciasto pierogowe (każdy ma swoje, sprawdzone) ale np. ok. 1/2kg maki pszennej, 5-6 łyżek masła, ciepła woda, sól. Wszystkie składniki pierogowego ciasta wymieszać dokładnie,  wyrobić ciasto, odstawić na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

Składniki farszu: ok. 500 g kaszanki, 30-40 g boczku wędzonego, 4 średnie cebule, łyżka oleju, pieprz ziołowy, cynamon oraz szczypiorek

Jak zrobić pierogi z kaszanką i boczkiem? Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju (**tylko w przypadku jeśli mamy chudy boczek- jeśli boczek jest tłusty- to na rozgrzany tłuszcz rzucamy pokrojony  w kostkę drobną boczek, bez dodatkowego tłuszczu).

Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, razem podsmażamy. W międzyczasie obieramy kaszanki z osłonek i kroimy w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona- dorzucamy kaszanki. Mieszając smażymy razem ok. 10 minut.

Podczas smażenia kroimy drobno kilka szczypiorków, a już na samym końcu farsz doprawiamy: u mnie pieprzem ziołowym, cynamonem oraz szczypiorkiem (soli nie uwzględniam, bo kaszanki są zazwyczaj słone), bardzo dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy krążki (u mnie szklanką)

Należy zwrócić uwagę, aby ciasto nie było zbyt cienkie- nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobiną oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkości- 3-4 minuty. Pierogi z kaszanką i boczkiem można podawać na przykład polane oliwą z dodatkiem szczypiorku. Całkiem nieźle smakują.

Z podanej ilości wychodzi ok. 50-60 pierogów.

pierogi z kaszanka i boczkiem

Dodaj komentarz