Placuszki orkiszowe z sokiem jabłkowym

placuszki orkiszowe z sokiem jabłkowymWszelkie moje placuszki zazwyczaj przygotowuję z dodatkiem mleka lub wody, ale tym razem tak się złożyło, że miałam pod ręką otwarty sok jabłkowy, który trzeba było go jakoś spożytkować. No to tak  w ramach wariacji na temat  placków śniadaniowych dodałam go do nich. Ku mojemu zaskoczeniu, wyszły nawet  całkiem smaczne.

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 jajko
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2  łyżeczki świeżej bazylii i mięty
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • jogurt naturalny

Placuszki z płatków to jedno z moich ulubionych, dość tanich śniadań, przygotowanych na ciepło i szybko. Z jednej strony zdrowe bo zawiera mieszane płatki orkiszowe  i owsiane,  z drugiej placuszki są jednak smażone,  to w sumie nie wiem. Co prawda potem odsączam je z części oleju na ręczniku papierowym, ale przekonania do końca o opcji fit to nie mam.



Do miski wsypuję płatki i otręby. Następnie zalewam sokiem tak tylko, żeby wszystkie płatki były przykryte, dodaję jajko i doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  Mieszam wszystko i zostawiam na kilka minut, aby płatki nieco zmiękły i wchłonęły sok. W tym czasie przycinam sobie nieco świeżej mięty i bazylii z okna, które siekam drobno i dodaję do masy.

Masa płatkowa wyszła mi jednak nieco zbyt rzadka,  wiec dosypuję jeszcze 2 łyżki mąki z ciecierzycy (po prostu taką, jaką jeszcze mam w zapasach).

Na patelni rozgrzewam olej, a kiedy jest odpowiednio gorący nakładam łyżką placki dowolnego kształtu, smażę  je z obu  stron na rumiano.

I trochę się zagapiłam lekko przesadziłam z ich rumianością, ale  nie spaliłam ich tak bardzo przecież…..

W międzyczasie pomidory kroję na plasterki.  Moje placuszki  orkiszowe z sokiem jabłkowym najpierw przekładam z patelni prosto na ręcznik papierowy, aby się pozbyć niepotrzebnego tłuszczu, potem już zjadam  na lekkie śniadanie, z dodatkiem letniego pomidora, całość polewam sobie  jogurtem naturalnym.


Z tych proporcji wyszło mi 5 sztuk niewielkich placuszków, a zrobienie ich, zajęło mi  trochę mniej niż 15 minut. Co istotne ten sok jabłkowy jest w plackach delikatnie wyczuwalny ale bardzo delikatnie. W sumie lekko je osładza, ale nie dominuje.  A śniadaniowe placuszki orkiszowe z sokiem jabłkowym mieszczą się w opcji do 10 zł  chociaż chyba nawet bym powiedziała do 5 zł.

 

Dodaj komentarz