Placuszki śniadaniowe jęczmienne

Tak mi przychodzi do głowy, że ciągle na śniadanie placki owsiane robię,  a tu samotne płatki płatki jęczmienne znalazłam. Ceny są różne, ich koszt można porównać sobie  np. tutaj  Owszem, kosztują nieco więcej niż więcej niż owsiane ale  używam ich zazwyczaj kilka łyżek, więc jeden ich zakup wystarcza mi na naprawdę długi czas. Oprócz ceny, tak dla zachęty dodam jeszcze, że płatki jęczmienne są bogatym źródłem wartości odżywczych, zawierają bowiem fosfor, błonnik, potas, magnez, żelazo oraz szereg witamin z grupy B. Subiektywnie  uważam, że warto je wrzucić do swojego jadłospisu od czasu do czasu. Na dziś, propozycja na tanie śniadanie z użyciem płatków jęczmiennych i nie tylko.

składniki:

  • 3 łyżki płatków jęczmiennych
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • ok. 3-5cm białej części pora (taki mały kawałeczek po prostu)
  • 1/2 małego jogurtu (ok 45gr)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Płatki jęczmienne zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut.  Mały kawałek kawałek pora myję, przekrawam na pół i następnie siekam na bardzo cieniutkie i drobne półplasterki, dodaję je do płatków. Dosypuję otrąb, oraz dodaję jajko. Mieszam wszystko dokładnie, jeszcze tylko doprawiam sola i pieprzem. Powinny zyskać w miarę gęstą konsystencję.

 

Pozostaje tylko rozgrzać patelnie, wlać 2-4 łyżki oleju i większą łyżką nakładać placuszki, kształt dowolny. Smażyć po 3- 4 minuty z każdej strony. Po placuszki śniadaniowe jęczmienne po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć nieco z tłuszczu.

Można do nich wymyślać rożne dodatki, ale ja akurat najbardziej je lubię po prostu polane jogurtem. Smacznego! ( aha- z tej proporcji wychodzi mi ok 5- 6 niewielkich placuszków), czasowo zrobienie zajmuje ok 10-15 minut

 

Dodaj komentarz