L.Cooper, Dlaczego jemy to co jemy?
No i jest. Jeszcze pachnąca drukiem, prosto z wydawnictwa Znak Literanova książka autorstwa L. Cooper „Dlaczego jemy to co jemy?”. jest to poradnik, w którym autorka w przyjemny i prosty zawarła dużo elementów dotyczących teorii uczenia się z psychologii, oraz z psychologii odżywiania. Dla czytelnika, który nie miał wcześniej żadnego kontaktu z podstawami psychologii czy dietetyki jest to wartościowa i ciekawa pozycja, na dodatek napisana zrozumiałym dla laika językiem.
Jednak jeśli ktoś zna te podstawy, to obawiam się, że książka dla niego nie będzie wnosić nic nowego. L.Cooper bowiem często powiela ogólnie znane stwierdzenia takie jak np: jedzenie na mniejszych talerzach, czy ograniczanie ilości spożywania mocno przetworzonego jedzenia. Przyznaję, że rozczaruje się książką także ten czytelnik, który szuka w niej gotowych porad czy przepisów na to, aby szybko schudnąć, albo dokładnych tabeli z wartościami kalorycznymi poszczególnych produktów. Tam ich po prostu nie znajdzie.
Ale autorka oferuje nam w swojej książce jeszcze coś innego, w moim subiektywnym odczuciu coś o wiele bardziej cennego – mianowicie stwarza nam możliwość poznania swoich nawyków i sposobów dokonywania żywieniowych wyborów. Stara się odpowiadać na pytania – co wpływa na nasz wybór? czy opinia innych, smak czy może jednak reklama? A może zapamiętane zachowania z dzieciństwa? Autorka dość dużo miejsca poświęca wpływom marketingowym, które niejednokrotnie skutecznie sterują naszymi wyborami, oraz temu jak bardzo nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Równocześnie warto podkreślić, że autorka dość zgrabnie urozmaica swój poradnik różnorodnymi zadaniami i testami dla czytelnika, skłaniając go w ten sposób do chwili zastanowienia się nad swoimi błędami i wyborami żywieniowymi, jakie na co dzień dokonuje. Moim zdaniem, to rzeczowa i konkretna pozycja, tak naprawdę jeśli ktoś chciałby coś zmienić w swoich nawykach żywieniowych, a nie bardzo wie od czego zacząć – to niech spokojnie sięga po książkę
Dodam, że w książce zawarta jest dość szeroka bibliografia, więc gdyby ktoś jeszcze dogłębniej poszerzyć podane informacje na temat psychologii jedzenia, to naprawdę jest w czym wybierać.