Udziec indyczy jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a do tego smakuje wybornie, niezależnie sposobu przygotowania. Już wcześniej przygotowałam go w wersji z selerem naciowym, dzisiaj jednak wersja z papryką.
Składniki:
- 500 g mięsa z udźca indyczego
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz, papryka wędzona
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżek mąki żytniej
- 2 szklanki wody
Tym razem zrezygnowałam z przygotowywania wersji lekkiej mojego udźca, powstanie bardziej klasyczny gulasz.
Umyte mięso indycze kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i odstawiam. Cebulę obieram i od razu kroję w piórka, paprykę natomiast najpierw pozbawiam gniazd nasiennych, a potem kroję w mniejszą kostkę.
Przyprawione już mięso obtaczam w mące, w międzyczasie rozgrzewam mniej więcej trzy łyżki oleju na większej patelni.
Wrzucam kawałki mięsa i obsmażam zdecydowanie krótko i szybko, partiami z każdej strony. Przekładam do innego naczynia, aby na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę. Po chwili, dodaję pokrojoną paprykę i podsmażone kawałki usmażonego mięsa. Mieszam i zalewam dwoma szklankami wody, przykrywam. W sumie 45 minut pod przykryciem i gotowe.
Ten jeszcze jeden przepis na udziec indyczy z dodatkiem papryki okazał się być całkiem trafionym pomysłem. Gulasz jest delikatny i cudownie rozpływający się w ustach. Mnie wystarczył na trzy obiady spokojnie, nawet doliczając podjadanie w trakcie duszenia się mięsa. Proste, bardzo smaczne, choć może nie do końca dietetyczne.