Jeszcze jeden przepis na udziec indyczy

Udziec indyczy jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a do tego smakuje wybornie, niezależnie sposobu przygotowania. Już wcześniej przygotowałam go w wersji z selerem naciowym, dzisiaj jednak wersja z papryką. 

Składniki:

  • 500 g mięsa z udźca indyczego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • 3 łyżki oleju
  • kilka łyżek mąki żytniej
  • 2 szklanki wody

Tym razem zrezygnowałam z przygotowywania wersji lekkiej mojego udźca, powstanie bardziej klasyczny gulasz.

Umyte mięso indycze kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i odstawiam. Cebulę obieram i od razu kroję w piórka, paprykę natomiast najpierw pozbawiam gniazd nasiennych, a potem kroję w mniejszą kostkę.

Przyprawione już mięso obtaczam w mące, w międzyczasie rozgrzewam mniej więcej trzy łyżki oleju na większej patelni.

Wrzucam kawałki mięsa i obsmażam zdecydowanie krótko i szybko, partiami z każdej strony. Przekładam do innego naczynia, aby na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę.  Po chwili, dodaję pokrojoną paprykę i podsmażone kawałki usmażonego mięsa. Mieszam i zalewam dwoma szklankami wody, przykrywam. W sumie 45 minut pod przykryciem i gotowe.

Ten jeszcze jeden przepis na udziec  indyczy z  dodatkiem papryki okazał się być całkiem trafionym pomysłem. Gulasz jest delikatny i cudownie rozpływający się w ustach. Mnie wystarczył na trzy obiady spokojnie, nawet doliczając  podjadanie w trakcie duszenia się mięsa. Proste, bardzo smaczne, choć może nie do końca dietetyczne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz