Ponieważ sezon na szpinak w najlepsze trwa, cały czas na targowiskach piękne, spore pęczki można nabyć już od 2 zł, to korzystam. Tym razem, tak dla odmiany- szukałam przepisów na szpinak z ryżem, bo przecież w większości przepisy sugerują makaron. (No dobrze…po prostu makaron się skończył i musiałam coś innego wymyślić). Ale przepisy na takie połączenie znalazłam, choć trzeba przyznać, nie jest ich zbyt wiele. Przepis jest dość szybki, niedrogi, a przygotowanie go, nie zajmuje więcej niż ugotowanie się ryżu czyli ok 15- 20 minut), jeśli używa się białego, długo ziarnistego ryżu. Jeśli jednak użyjemy ryżu brązowego- czas przygotowania nam się wydłuży, choć przepis na pewno zyska na wartościach odżywczych.
Składniki:
- 4-5 łyżek ryżu
- 2 cebule średniej wielkości
- ½- ¼ z dużego pęczku szpinaku
- ½ pęczka koperku
- 10- 15 g twarogu
- Sól, pieprz, oliwa
Jak robimy? Bardzo prosto i szybko- najpierw gotujemy wodę, solimy, wrzucamy ryż, który gotujemy ok 15 minut. W międzyczasie, myjemy bardzo dokładnie potrzebne liście szpinaku, w których niestety zdarza się bardzo dużo piasku, a nie chcemy go mieć w zębach. Następnie odsączamy liście z nadmiaru wody, po czym siekamy je, na raczej większe kawałki. Obrane cebule kroimy w drobną kostkę. Koperek myjemy i drobno siekamy. Kiedy do całkowitego ugotowania ryżu zostanie nam ok. 3-4 minuty – to rozgrzewamy na większej patelni 1- 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebule, niech się zeszkli. Po ok 2 minutach dorzucamy szpinak i podsmażamy kolejne 2- 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem, na koniec dodajemy pokruszonego twarogu i posiekanego koperku, mieszamy delikatnie. I tyle, szybki wegetariański ryż ze szpinakiem jest gotowy, Można podawać i jeść.