Wariacje za minimum

czyli Blog Około Kulinarny
Sałatka z brokułem i fasolką szparagową

Sałatka z brokułem i fasolką szparagową

Sezon na warzywa w pełni, panujący upał za oknem mnie nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Dlatego do jedzenia najczęściej wybieram sałatkę.  Pomysłów na nie mi  raczej nie brakuje, ale wczoraj  sąsiadka przyniosła mi fasolkę szparagową mamut ze swojej działki, więc pomyślałam, że warto ją jakoś wykorzystać. Po sprawdzeniu posiadanych u mnie składników, pomysł padł na sałatkę z brokułem i fasolką szparagową  jako taki  leniwy, lekki i letni obiad.

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • garść fasolki szparagowej mamut
  • 1 pomidor
  • 1 papryka zielona
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa

 

Sałatka z  brokułem i fasolką szparagową to absolutnie prosty i dość szybki  posiłek na gorące lato.  Subiektywnie uważam, że sałatka jest pyszna i na dodatek syci na długo.  Najpierw opłukuję wszystkie składniki, następnie fasolkę pozbawiam końcówek a brokuła dzielę na mniejsze różyczki. Wyciągam z szuflady dawno nie używany garnek do gotowania na parze. Niby wiem, że go mam, ale niestety za rzadko z niego korzystam. W garnku na parze układam fasolkę mamut, którą przykrywam i zostawiam na parze na ok 7 minut. Po tym czasie dodaję do niej różyczki brokuła na kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotowuję sobie pozostałe składniki sałatki. Paprykę przekrawam na połówki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę, tak samo  kroję pomidora. W kosteczkę. Siekam drobno natkę pietruszki.

Ugotowane na parze warzywa przelewam zimną wodą, dla zahartowania i schłodzenia. To właściwie już wszystko, mieszam wszystkie składniki w większej misce, na koniec doprawiam solą, pieprzem i dwiema łyżkami oliwy.  Przygotowanie tej sałatki zajęło mi ok 20 minut. * byłoby szybciej, ale po prostu fasolka szparagowa mamut wymaga dłuższego gotowania niż zwykła fasolka szparagowa. Wyszła wszystkiego wielka micha sałatki, więc dzieląc tak minimum na dwie duże porcje, jedna zawiera tylko 194 kCal.

Taka szybka sałatka z brokułem i fasolką szparagową to nie tylko idealny letni, leniwy posiłek, ale też spokojnie sprawdzi się jako dodatek do grilla czy sałatka imprezowa.