Sałatka z kaszą i tuńczykiem

Niby jeszcze listopad a zima za oknem. Tymczasem mnie zamiast na ciepłe, rozgrzewające dania przewrotnie wzięło na sałatki. Co prawda syte, z dodatkiem kaszy, ale jednak sałatki. Kasze w sumie dość często goszczą na moim stole, chociaż zdecydowanie częściej w formie obiadu, np.  pierogi czy gołąbki

Ale w opcji sałatkowej,  wszelkiego rodzaju kasze sprawdzają się również całkiem przyzwoicie, więc tym razem kasza pęczak z dodatkiem tuńczyka i kilku jeszcze składników.

składniki:

  • 80 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 5 łyżek  kukurydzy konserwowej
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Tak naprawdę, sypnęło mi się za dużo kaszy poprzedniego dnia, której nie zużyłam, stąd koncepcja na jej wykorzystanie w formie sałatki.

Przygotowanie sałatki z kaszą i tuńczykiem trwa kilka minut, jeśli się wykorzystuje ugotowaną kasze z poprzedniego dnia. Jeśli jednak nie-to trzeba doliczyć te 30 minut gotowania się kaszy i jej wystygnięcia.

Tuńczyka i kukurydzę odsączam z wody, pomidorki kroję na połówki. Miały być co prawda jeszcze oliwki, ale zapomniałam. Pestki dyni podprażam kilka minut na suchej patelni, aby nabrały aromatu. Składniki łączę z ugotowaną kaszą, doprawiam solą, pieprzem, oliwą z oliwek. Majonez by pewnie pasował bardziej, ale nie kupiłam.

Sałatka z kaszą i tuńczykiem jest całkiem smaczna,dość syta, na przykład na większe śniadanie, imprezę czy po prostu zabranie jej w pudełeczku do pracy.

 

Dodaj komentarz