Kotleciki z indyka duszone w piwie

Są takie połączenia składników, które po prostu z założenia nie mogą się nie udać, jak mięso i alkohol. Mnie przynajmniej jeszcze się nie zdarzyło, aby  takie połączenie nie wyszło. Napiszę od razu na wstępie – jak dla mnie, przepis na kotleciki duszone w piwie  jest to prosty i cudny przepis,do którego bardzo lubię  wracać. Mięso tak zrobione wychodzi delikatnie,  jest proste w przygotowaniu i jeszcze do tego całkiem niedrogie. A ten właśnie przepis na kotleciki z indyka duszone w piwie wyszperałam całkiem niedawno w moim zeszycie kulinarnym. Znalazłam go   jakieś kilkanaście lat temu na moim ulubionym wówczas serwisie kulinarnym wielkie.żarcie.com.

Przepis jest absolutnie do powtarzania. Nie tylko z uwagi na jego prostotę, ale również na szybkość wykonania, która zajmuje mniej niż 30 minut. Przyznaję, że po latach eksperymentowania, nieco  go zmodyfikowałam o tyle, że czasami zamiast  piersi indyczych dodaję piersi kurzych, które są łatwiej dostępne i nie zawsze dodaję bulionu. Ale tym razem jednak użyję piersi z indyka, ponieważ zauważyłam, że na blogu ciągle kurczak i kurczak. Najwyższa pora zatem to zmienić i inne mięsa oprócz kurczaka wprowadzać,do moich wariacji kulinarnych, tak by za nudno i monotonnie nie było.

Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 1 szklanka piwa
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2-4 łyżki śmietanki do sosów
  • 1 papryka koloru dowolnego
  • 1 cebula
  • tymianek, pieprz, sól,
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej

Piersi drobiowe pokroić na mniejsze kawałki, lekko rozbić je tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę,   natomiast paprykę w cienkie paseczki. Przyprawione mięso obtoczyć w mące a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem  i krótko,

kotlecty zindyka w piwie

po 2- 3 minuty obsmażyć  z każdej strony. Podsmażone kawałki mięsa zdjąć z patelni, a  wrzucić na nią  cebulę z papryką – wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Teraz już dodać kotleciki, łyżeczkę tymianku, cukier. Całość zalać piwem- pozostałą resztę piwa zdegustować ze smakiem. Przykryć i dusić ok 15- 20 minut. Na koniec można dodać śmietany i wymieszać. Oczywiście o śmietanie zapomniałam i użyłam śmietanki do deserów,też pasowała.Gotowe, można podawać. U mnie akurat z makaronem, choć z ryżem również smakuje nieźle. I zamiast tymianku doprawiłam oregano i uczciwie dodam, że jednak z tymiankiem smakuje lepiej.

kotlety z indyka w piwie

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz