Wszystko kwitnie wokół, podobnie jak kwitnie moje słodkie lenistwo do przygotowania śniadań. Szybko, prosto i ładnie. W lodówce nawet nieźle bo jajka, kiełbasa i cukinia. Połączenia jajecznicy z cukinią jeszcze nie próbowałam to nie będę ryzykować, dlatego znowu pada na muffinki jajeczne z cukinią. Jest to dość szybkie śniadanie, testowane już przeze mnie kilkukrotnie, chociaż tym razem w wersji z nie wegetariańskiej dla odmiany. Przez chwilę zastanawiałam się, czy przypadkiem nie wrzucić najpierw na patelnię kiełbasy z cukinią i podsmażyć- ale zdecydowałam, że jednak wszystkie składniki surowe wrzucę do piekarnika. Przynajmniej mniej kaloryczne to moje śniadanie będzie.
Składniki:
- 6 jajek
- kawałek kiełbasy (u mnie krakowska sucha akurat)
- 1/2 młodej cukinii
- świeże zioła, u mnie tymianek
- sól, pieprz, oliwa
oraz
dowolne formy do muffinek
Najpierw rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, od razu uruchamiam opcję grzałek „góra_dół”. W międzyczasie myję cukinię a następnie kroję w plasterki. Jest młoda, więc nie obieram jej. Kiełbasę obieram ze skóry i też kroję w plasterki.
Początkowo miałam taki zamiar, żeby pokroić zarówno kiełbasę jak i cukinię w drobną kosteczkę, ale przypomniałam sobie, że od tego to mam blender. Miksuję w nim całość, z kilkoma kroplami oliwy chociaż, to chyba nie było nie zbędne.
Teraz już bezpośrednio do foremek nakładam zmiksowaną kiełbasę z cukinią. Rozbijam jajka, a następnie mieszam je w misce trzepaczką na gładką masę. Na koniec doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zalewam jajkami formy do muffinek. Tym razem, z tych 6 jajek wychodzi mi tym razem łącznie 11 sztuk muffinek, z czego 8 małych i 3 większe formy muffinkowe.
Pamiętam o tym, aby formy muffinkowe zalać masą jajeczną tak mniej więcej do 3/4 ich wysokości, ponieważ w ostatnich minutach pieczenia one dość konkretnie wyrastają. A czyszczenie piekarnika to nie jest moje ulubione zajęcie. Teraz pozostaje tylko włożyć blachę z muffinkami do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po włożeniu blachy obniżam temperaturę pieczenia do 180 stopni.
Po upieczeniu bez problemu wyciągam je z foremek. Mi osobiście te muffinki jajeczne z cukinią i kiełbasą smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Zaniosłam je do pracy i zdania przyjaciółek są podzielone od: jako takie dobre ale jednak muffinki z kiełbasą to nie to, aż do pycha, dawaj przepis.