Muffinki jajeczne z cukinią

Wszystko kwitnie wokół, podobnie jak kwitnie moje słodkie lenistwo do przygotowania śniadań. Szybko, prosto i ładnie. W lodówce nawet nieźle bo jajka, kiełbasa i cukinia. Połączenia jajecznicy z cukinią jeszcze nie próbowałam to nie będę ryzykować, dlatego  znowu pada na muffinki  jajeczne z cukinią.  Jest to dość szybkie śniadanie, testowane już przeze mnie kilkukrotnie, chociaż tym razem w wersji z nie wegetariańskiej dla odmiany. Przez chwilę zastanawiałam się, czy przypadkiem nie wrzucić najpierw na patelnię kiełbasy z cukinią i podsmażyć- ale zdecydowałam, że jednak wszystkie składniki surowe wrzucę do piekarnika. Przynajmniej mniej kaloryczne to moje śniadanie będzie. 

Składniki

  • 6 jajek
  • kawałek kiełbasy (u mnie krakowska sucha akurat)
  • 1/2 młodej cukinii
  • świeże zioła, u mnie tymianek
  • sól, pieprz, oliwa

oraz
dowolne formy do muffinek

Najpierw rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, od razu uruchamiam opcję grzałek „góra_dół”. W międzyczasie myję cukinię  a następnie kroję w plasterki.  Jest młoda, więc nie obieram jej. Kiełbasę obieram ze skóry i też kroję w plasterki.

muffinki jajeczne

Początkowo miałam taki zamiar, żeby pokroić zarówno kiełbasę jak i cukinię w drobną kosteczkę, ale przypomniałam sobie, że od tego to mam blender. Miksuję w nim całość, z kilkoma kroplami oliwy chociaż, to chyba nie było nie zbędne.

Teraz już  bezpośrednio do foremek nakładam zmiksowaną kiełbasę z cukinią. Rozbijam jajka, a następnie mieszam je w misce trzepaczką na gładką masę. Na koniec doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem.  Zalewam jajkami  formy do muffinek. Tym razem, z tych 6 jajek wychodzi mi tym razem łącznie 11 sztuk muffinek,  z czego 8 małych i 3 większe formy muffinkowe.

Pamiętam o tym,  aby formy muffinkowe zalać  masą jajeczną tak mniej więcej do 3/4 ich wysokości, ponieważ w ostatnich minutach pieczenia one dość konkretnie wyrastają. A czyszczenie piekarnika to nie jest moje ulubione zajęcie. Teraz  pozostaje tylko włożyć blachę z muffinkami do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po włożeniu blachy obniżam temperaturę pieczenia do 180 stopni.

Po upieczeniu  bez problemu wyciągam je z foremek.  Mi osobiście te muffinki jajeczne  z cukinią i kiełbasą smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Zaniosłam je do pracy i  zdania  przyjaciółek są podzielone od:  jako takie dobre ale jednak muffinki z kiełbasą to nie to,  aż do pycha,  dawaj przepis.

Dodaj komentarz