Owsianka czyli śniadanie oferujące niezliczone możliwości i kombinacje. Jako, że sezon na truskawki w pełni, więc staram się z tego korzystać. Tym razem wariacja na temat truskawek, czyli owsianka z dodatkiem tych owoców. Ponieważ aktualnie płatki owsiane jakoś mi się skończyły, dlatego dzisiejsze śniadanie jest na bazie płatków żytnich. Proporcje, jak to w owsiance raczej dowolne, zależnie ile się czego sypnie.
Składniki:
- 40 g płatków żytnich
- 20 g płatków jaglanych
- 10 g otrąb pszennych
- 180 g świeżych truskawek
- 190 ml mleka
- sól
Przygotowanie owsianki z truskawkami zabiera mi zaledwie kilka minut. Płatki gotuję w osolonej wodzie ok 2 minut, a po wyłączeniu palnika dorzucam płatki jaglane, których już nie gotuję. Odcedzam całość. W międzyczasie truskawki myję, pozbawiam zielonych szypułek i kroję w dowolne kawałki. I już. Do miseczki dodaję ugotowane płatki, otręby i pokrojone truskawki.
Całość zalewam w zależności od aktualnego stanu lodówki, raz jogurtem naturalnym raz mlekiem. Dzisiaj w wersji z mlekiem akurat . Całkowicie leniwa owsianka z truskawkami jest gotowa, wystarczy wymieszać wszystkie składniki mniej lub bardziej delikatnie i zjeść. Smacznego.
I zapomniałabym, kaloryczność tego śniadania wynosi: 394 Kcal, więc całkiem przyjemnie, jak na szybkie, letnie śniadanie z dodatkiem truskawek.