Wszelkie moje placuszki zazwyczaj przygotowuję z dodatkiem mleka lub wody, ale tym razem tak się złożyło, że miałam pod ręką otwarty sok jabłkowy, który trzeba było go jakoś spożytkować. No to tak w ramach wariacji na temat placków śniadaniowych dodałam go do nich. Ku mojemu zaskoczeniu, wyszły nawet całkiem smaczne.
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 1 jajko
- 6 łyżek soku jabłkowego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki świeżej bazylii i mięty
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 średniej wielkości pomidory
- jogurt naturalny
Placuszki z płatków to jedno z moich ulubionych, dość tanich śniadań, przygotowanych na ciepło i szybko. Z jednej strony zdrowe bo zawiera mieszane płatki orkiszowe i owsiane, z drugiej placuszki są jednak smażone, to w sumie nie wiem. Co prawda potem odsączam je z części oleju na ręczniku papierowym, ale przekonania do końca o opcji fit to nie mam.
Do miski wsypuję płatki i otręby. Następnie zalewam sokiem tak tylko, żeby wszystkie płatki były przykryte, dodaję jajko i doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam wszystko i zostawiam na kilka minut, aby płatki nieco zmiękły i wchłonęły sok. W tym czasie przycinam sobie nieco świeżej mięty i bazylii z okna, które siekam drobno i dodaję do masy.
Masa płatkowa wyszła mi jednak nieco zbyt rzadka, wiec dosypuję jeszcze 2 łyżki mąki z ciecierzycy (po prostu taką, jaką jeszcze mam w zapasach).
Na patelni rozgrzewam olej, a kiedy jest odpowiednio gorący nakładam łyżką placki dowolnego kształtu, smażę je z obu stron na rumiano.
I trochę się zagapiłam lekko przesadziłam z ich rumianością, ale nie spaliłam ich tak bardzo przecież…..
W międzyczasie pomidory kroję na plasterki. Moje placuszki orkiszowe z sokiem jabłkowym najpierw przekładam z patelni prosto na ręcznik papierowy, aby się pozbyć niepotrzebnego tłuszczu, potem już zjadam na lekkie śniadanie, z dodatkiem letniego pomidora, całość polewam sobie jogurtem naturalnym.
Z tych proporcji wyszło mi 5 sztuk niewielkich placuszków, a zrobienie ich, zajęło mi trochę mniej niż 15 minut. Co istotne ten sok jabłkowy jest w plackach delikatnie wyczuwalny ale bardzo delikatnie. W sumie lekko je osładza, ale nie dominuje. A śniadaniowe placuszki orkiszowe z sokiem jabłkowym mieszczą się w opcji do 10 zł chociaż chyba nawet bym powiedziała do 5 zł.