Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Ponieważ tych buraków upiekłam sobie trochę więcej jednak, to postanowiłam przygotować  z nich jeszcze jedną wariację na temat sałatki z pieczonych buraków.Tylko tym razem zamiast fety, użyłam  sera pleśniowego typu camembert.

składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 1 kostka sera typu camembert
  • słonecznik łuskany
  • rukola
  • pieprz
  • 2 kromki chleba pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy

Buraki mam już upieczone i pokrojone w cienkie plasterki zgodnie z przepisem na  sałatkę z pieczonych buraków. Pozostaje  więc tylko  podsmażyć słonecznik na suchej patelni, uważając żeby go nie spalić, bo to wcale nie jest trudne. Po usmażeniu ziaren słonecznika zdejmuję go, a na jego miejsce wrzucam pokrojony  w kostkę chleb, który podsmażam przez kilka minut, aż będzie miał postać lekko przypieczonej grzanki.

Ser kroję w kostkę.  Sałatkę na talerzu układam warstwami. Plasterki buraków, kawałki sera oraz liście rukoli. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem  i dodaje 2 łyżki oliwy, a grzankami posypuję po wierzchu.  Subiektywnie przyznaję, że chociaż obie wersje sałatki są pyszne, to jednak bardziej zasmakowała mi ta z dodatkiem sera pleśniowego jednak. Co kto lubi. Ale pieczone buraki dodaję do częstszego wykorzystywania w mojej kuchni, ponieważ są przepyszne!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz