Salatka z dodatkiem tortellini wydaje się być całkiem wdzięcznym tematem do działań. Niby na ciepło też smakują nieźle, ale u mnie tym razem będą w wersji sałatki, z dodatkiem sporej ilości warzyw.
Składniki:
- Ok. 200 g dowolnych tortellini
- 5 sztuk buraków ugotowanych
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 1 serek typu camembert
- świeży koperek
- garść pestek z dyni
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Sałatki z dodatkiem wszelkich makaronów sprawdzają zarówno jako kolacja, posiłek do pracy, czy po prostu jako syta i kolorowa sałatka imprezowa.
Tortellini gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, u mnie wersja z soczewicą akurat. W międzyczasie, przygotowuję pozostałe składniki, krojąc wszystko co trzeba w mniejszą kostkę, a koperek siekając.
Tortellini po ugotowaniu i ostygnięciu mieszam z pokrojonymi warzywami, dodając pestki z dyni, ser w kawałkach i odsączoną z wody kukurydzę. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, mieszam z niewielką ilością oliwy z oliwek.
Sałatka z tortellini z dodatkiem warzyw jest syta i zupełnie niezła. Co prawda zupełnie nie wiem, ile ma kalorii, ale niezależnie od tego, znika całkiem szybko.