Prosta sałatka z pieczarek i jajek to przepis, który mi wpadł w ręce, przy okazji przeglądania starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Składników nie zawiera za wiele, a pamiętam, że zawsze mi smakowała i często pojawiała się na stole. Co więcej zawsze znikała, jako jedna z pierwszych.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- koperek
Sałatka ma trzy składniki: jajka, pieczarki, cebulę. Proporcje dowolne, jak to w sałatce, ale jednak ze zdecydowaną przewagą pieczarek. Przyznaję, że ją nieco odchudziłam, bo w przepisie oryginalnym jest majonez, a ja go akurat nie uwzględniłam w aktualnych zapasach.
Pieczarki, mimo że trafiły się całkiem ładne sztuki- obieram i myję. Wrzucam do osolonej wody, gotuję 25 minut, studzę. Jajka w międzyczasie gotuję na twardo, jakoś tak ponad 10 minut.
Cebulę kroję w piórka i przelewam wrzątkiem, aby pozbawić ją trochę ostrości. To chyba tyle. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, jajko ścieram na grubych oczkach tarki, dodaję sparzoną cebulę.
Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem, oraz gęstym sosem, przygotowanym z jogurtu, musztardy i łyżeczki oliwy. Posypuję resztkami posiekanego i zamrożonego wcześniej koperku. Sałatka jest gotowa. Całkiem niezła, chociaż uważam, że wersja babcina jednak była lepsza. Prosta sałatka z pieczarek i jajek jest szybka, tania i idealna na imprezę czy stół wielkanocny nawet. Zastanawiam się tylko nad jednym. Czy jak ją będę przygotowywać następnym razem, czy zamiast używać tarki- nie pokroję jajek po prostu w kostkę, albo użyję do tego mojej ulubionej kratki do krojenia warzyw. Zastanowię się.