wariacje do 10 złotych wariacje świąteczne

Prosta sałatka z pieczarek i jajek

Agata Mryczko

 Prosta sałatka z pieczarek i jajek to przepis, który mi wpadł w ręce, przy okazji przeglądania starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Składników nie zawiera za wiele, a pamiętam, że zawsze mi smakowała i często pojawiała się na stole. Co więcej zawsze znikała, jako jedna z pierwszych.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • koperek

Sałatka ma trzy składniki: jajka, pieczarki, cebulę. Proporcje dowolne, jak to w sałatce, ale jednak ze zdecydowaną przewagą pieczarek. Przyznaję, że ją nieco odchudziłam, bo w przepisie oryginalnym jest majonez, a ja go akurat nie uwzględniłam w aktualnych zapasach.

Pieczarki, mimo że trafiły się całkiem ładne sztuki- obieram i myję. Wrzucam do osolonej wody, gotuję 25 minut, studzę. Jajka w międzyczasie gotuję na twardo, jakoś tak ponad 10 minut.

Cebulę kroję w piórka i przelewam wrzątkiem, aby pozbawić ją trochę ostrości. To chyba tyle. Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, jajko ścieram na grubych oczkach tarki, dodaję sparzoną cebulę.

Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem, oraz gęstym sosem, przygotowanym z jogurtu, musztardy i łyżeczki oliwy. Posypuję resztkami posiekanego i zamrożonego wcześniej koperku. Sałatka  jest gotowa. Całkiem niezła, chociaż uważam, że wersja babcina jednak była lepsza. Prosta sałatka z pieczarek i jajek jest szybka, tania i idealna na imprezę czy stół wielkanocny nawet. Zastanawiam się tylko nad jednym. Czy jak ją będę przygotowywać następnym razem, czy zamiast używać tarki- nie pokroję jajek po prostu w kostkę, albo użyję do tego mojej ulubionej  kratki do krojenia warzyw. Zastanowię się.