wariacje na szybko

Szpinak, jabłko i cytryna

Agata Mryczko

Lato. Słodkie lenistwo. Czas na prosty, zupełnie lekki koktajl, przygotowywany głównie dlatego, że dostałam sporą siatkę szpinaku i jarmużu.  I coś innego niż pesto z zieleniny postanowiłam przygotować.

Składniki:

  • dwie garście szpinaku
  • garść jarmużu
  • 1 jabłko
  • wyciśnięty sok z kawałka cytryny
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

Jak to koktajl, nie wymaga specjalnego rozpisywania się. Ot szpinak i jarmuż opłukuję, a jarmuż dodatkowo przelewam wrzątkiem, aby zmiękł, tym samym lepiej się poddawał miksowaniu. Ja akurat użyłam odmiany szpinaku nowozelandzkiego, z mniejszymi liśćmi- ale każda inna odmiana sprawdzi się raczej podobnie.  Wszystkie składniki wrzucam do naczynia  miksującego.

Kilka minut  w blenderze i gotowe. Koktajl wyszedł gęsty, pyszny, lekko orzeźwiający. Jeśli dodałabym więcej jogurtu- pewnie miałby inną konsystencję. Ale nie dodałam, bo szkoda. Jest idealny na letni dzień. Prostota i minimum składników. Szpinak, jabłko i cytryna.  Trochę jogurtu i jarmużu. Zupełnie niezłe. Bez cukru.