Cukinia w cieście naleśnikowym, to właściwie klasyka w pomysłach na cukinię. Akurat jest sezon, to ja również korzystam z okazji, aby coś z niej przygotować. Cukinia jest na tyle wdzięcznym warzywem, że niezależnie od tego, co się z niej przygotuje, zazwyczaj wychodzi po prostu dobre. Z jednej strony klasyka, a z drugiej całkiem fajny pomysł na letni i zupełnie leniwy obiad. Przygotowanie i zrobienie wymaga zarówno niewiele czasu jak i niewielu składników.
Składniki:
- 400 g młodej cukinii
- składniki na ciasto naleśnikowe, (które powinno być raczej gęste niż lejące się), czyli mąka, mleko, jajko
- garść rukoli
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Cukinię myję, osuszam i kroję w cienkie plasterki. Ponieważ jest młoda, zostawiam zieloną skórkę. Ale w przypadku starszego warzywa, jednak ją obieram. Składniki ciasta naleśnikowego mieszam, użyłam mąki kukurydzianej, zamiast zwykłej pszennej, bo tej mam w tym momencie najwięcej. Do ciasta tym razem dorzucam umytą i posiekaną bardzo drobno rukolę.
Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzewam tłuszcz na patelni, plasterki cukinii zanurzam w cieście naleśnikowym, smażę z obu stron na rumiano. Z własnego doświadczenia polecam jednak ich pilnowanie, ponieważ cienkie plastry cukinii smażą się dość szybko a przypalone zupełnie nie smakują… na szczęście mojej lekkiej nieuwadze uległo tylko kilka z nich.
U mnie na obiad z michą zielonej salaty z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i rukoli. Ale taka cukinia w cieście naleśnikowym stanowi również całkiem przyjemną przekąskę.