Tak uczciwie rzecz biorąc, to zostałam nieco sprowokowana, żeby sobie ten przepis przypomnieć. Naprawdę bardzo dawno go nie robiłam. Przepis na dorsza duszonego z warzywami powstał kilka lat temu. Dokładnie wtedy, kiedy szukałam jakiegoś prostego, w miarę szybkiego przepisu na rybę. Aby pokazać rodzinie, że można smacznie i delikatnie rybę zrobić, a gotowanie na parze jeszcze nie było u mnie aż tak wdrożone, jak obecnie. Mówiłam, przecież, że kiedyś zrobię, jak będę mieć czas..
I przyznam, tak mi się zwlekało trochę- aż w końcu zostałam postawiona przed faktem – przyjaciółka rybę z mojego pomysłu zrobiła, fotkę trzasnęła- to teraz nie marudź i przepis sobie przypomnij i na bloga wrzucaj, bo dobre to jest! Prowokatorka jedna. To teraz jakby nie mam wyjścia, więc do dzieła.
Koszt całości przepisu jest zależny od tego, ile zapłacimy za rybę. Pozostałe składniki przepisu to przecież głównie warzywa, więc raczej niskobudżetowe produkty. W tym akurat przepisie, używam najczęściej dorsza, natomiast można użyć każdej dowolnej ryby. Tym razem składniki podaję od razu na 2 porcje.
Proporcje użytych warzyw są raczej dowolne- bo przecież ktoś woli więcej pora, ktoś inny nie lubi marchewki, a jeszcze ktoś – tak jak ja np. ogranicza do minimum albo całkiem eliminuje selera.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/8 selera (kawałek taki mniejszy znaczy)
- 2 filety rybne np. dorsza lub innej ryby
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła, woda,
- cytryna
Rybę umyć,oczyścić, pozbawić większych ości, doprawić solą oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny – odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w drobne słupki czy inne talarki. Na większej patelni (filety ryby w całości mają się zmieścić), rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera, natomiast pora zostawiamy sobie na później. Podsmażać warzywa ciągle mieszając przez ok 2- 3 minuty na małym palniku. Następnie do warzyw dolać ok. 1/2 szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem i przykryć na ok. 10 minut.
W międzyczasie, można zerknąć tutaj, aby wesprzeć w trudnej rehabilitacji Agnieszkę.
Po tym czasie dodać pora, gdyby woda nam już całkiem wyparowała – wtedy dodać jeszcze z pół szklanki wody lub mniej. Warzywa mają się delikatnie dusić, ale nie gotować. Następnie na warzywa położyć rybę i przykryć, niech się wszystko powoli dusi przez ok. 10- 15 minut, po tym czasie, warzywa powinny być gotowe,ryba również, ale gdyby trafił się jakiś większy i grubszy kawałek ryby – to dodać jeszcze z 5 minut duszenia pod przykryciem.
Dorsz duszony na warzywach jest gotowy, można się zachwycać prostotą. (A kilka lat temu przepis został również umieszczony na innych stronach z przepisami kulinarnymi, a nawet widnieje tam nadal. Jakby człowiek był mądry i przewidział, że wpadnie na pomysł blogowania własnego to wszystkie przepisy chowałby do szuflady, a nie dzielił z innymi.
Dodam, że taką czy równie smacznie przygotowaną rybę można skosztować na żaglowcu s/y Zawisza Czarny, który obecnie się remontuje i potrzebuje wsparcia finansowego na ten cel. Tutaj kliknij aby wesprzeć Zawiszę
Dorsz to pyszna rybka 🙂 i jeszcze te warzywka… mniam!