Pęczak z wędzonym tofu

I znowu wariacja na temat tofu, tym razem nie naturalne, a wędzone. W kuchni chińskiej tofu używane jest dosyć często, to ja się też jakoś specjalnie nie będę bronić. Za- przemawia niewielka ilość kalorii, do tego spora ilość białka i zero tłuszczu. Przeciw- jest jakieś takie nijakie. Ale ponieważ ja powoli przestaję się mieścić w mój ulubiony  sztormiak, to jednak wrzucam tofu do swojej kuchni. Może nie za często, ale na pewno częściej, niż kiedyś.

Składniki:

  • 100  g kaszy pęczak
  • 90 g wędzonego tofu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka wody

Takie mega proste połączenie. Czas przygotowania, to właściwie tylko czas gotowania się pęczaku. Co prawda w pierwotnym założeniu miał być twaróg, ale akurat nie mam, a wędzone tofu czeka już od dawna na jakiś pomysł.

Tofu odciskam dokładnie w bawełnianej ściereczce, pozbywając się nadmiaru wody. Pachnie zupełnie jak wędzony oscypek. Nie jestem do końca przekonana do tego, co mi wyjdzie z takiego połączenia, więc używam tylko połowy kostki, tak na wszelki wypadek. A jak nie będzie zjadliwe? To całej szkoda.

W każdym razie- odciśnięte, wędzone tofu kroję w mniejszą kostkę, odstawiam. Cebulę obieram i również kroję kostkę. Czosnek siekam na cienkie plasterki.

Pęczak najpierw opłukuję, a potem gotuję w osolonej wodzie przez 30 minut. Podczas ostatnich 10 minut gotowania się kaszy- na rozgrzanej  z 2 łyżkami oleju patelni, podsmażam cebulę.  Po chwili- dodaję kawałki wędzonego tofu. Doprawiam pieprzem i 2 łyżkami sosu sojowego. Podsmażam razem przez kilka minut, na koniec dodaję czosnku. Ponieważ całość wydaje mi się zbyt gęsta- podlewam łyżką wody.

Ugotowaną kaszę mieszam z  podsmażonym tofu, cebulą  oraz czosnkiem. Posypuję natką pietruszki. Muszę przyznać, że pęczak z wędzonym tofu jest zaskakująco smacznym daniem. W sumie spokojnie mogłam wykorzystać od razu całą kostkę tego tofu. Wygląda owszem nieźle, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że smakuje jak wędzony oscypek w sosie sojowym. Ale może ja się nie znam. Ale dobre i tak.  Na pewno na plus przemawia szybkość w przygotowaniu oraz niewiele kalorii. Jednak zdecydowanie, tofu naturalne podchodzi mi bardziej. Zostało mi jeszcze pół kostki tofu wędzonego- zastanowię się jeszcze jak ją wykorzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *