Lekka, łatwa do zrobienia i niedroga. Taka kolorowa i wiosenna galaretka z jajkami, warzywami i szynką. Zazwyczaj galaretki wszelakie przygotowuję w większym naczyniu, tym razem jednak dopadła mnie mała odmiana świąteczna i do zrobienia mojej galaretki z jajkami wykorzystałam dość dawno nie używane filiżanki do kawy, w końcu do czegoś się przydały.
Składniki na 4 filiżanki :
- 50 g marchewki
- 3 jajka
- 70 g szynki konserwowej lub innej wędliny
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 0,5 l bulionu lub kostka rosołowa lub woda
- zielenina do ozdoby
- sól,pieprz,
- żelatyna
Marchew obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut), sprawdzać widelcem co jakiś czas jej twardość, aby jej nie rozgotować, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, a plasterki szynki lub innej wędliny pokroić w drobną kostkę.
Ostudzoną marchewkę kroję w cienkie plasterki. Wszystkie składniki układam w filiżankach warstwami, w zasadzie całkowicie dowolnymi.
I tak naprawdę, to na samym spodzie filiżanek miały być oczywiście jajka, ale najpierw zaczęłam układać zieleninę, marchewkę to tak już zostało, że jajek prawie nie widać. Ponieważ zupełnie wyleciała mi z głowy natka pietruszki, dlatego jako zieleninę wykorzystałam listki sałaty roszponki.
Ogólnie wszystko jest prawie gotowe, pozostaje jeszcze tylko żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Można rozpuścić ją w samej wodzie, a można użyć wywaru, czy kostki rosołowej. Ja tym razem wykorzystałam moje osobiste kostki a właściwie kulki bulionowe.
Po prostu przygotowując czasami jakiś wywar, jego nie wykorzystaną część przelewam sobie do woreczków do lodu, zamrażam i używam w razie konieczności, wrzucając do wody. Tak też zrobiłam tym razem. Po ostygnięciu, zalałam wywarem wraz z żelatyną moje filiżanki i włożyłam na noc do lodówki. Galaretka z jajkami, warzywami i szynką akurat będzie gotowa na śniadanie wielkanocne.
wygląda rewelacyjnie 🙂
Uwielbiam galaretę – jest u mnie w domu na wszystkie święta!
Mam smaka na galaretkę, dzięki za pomysł 🙂