Niektórzy lubią a niektórzy niekoniecznie, ale podroby są dość tanie i czasami coś tam z nich kombinuję. Zawsze to kawałek mięsa na talerzu jest. Najczęściej wybieram właśnie żołądki albo serca. Taki pomysł na obiad prosty i tani dzisiaj mam, czyli makaron z sosem żołądkowym. Niestety oprócz niewątpliwych zalet, jego minusem jest czas gotowania, który wynosi średnio od ok. 1,5h- 2h, co powoduje, że dość rzadko go wykonuję, ale czasami zdarza się. Do rzeczy.
Składniki:
- ok.100 g makaronu pełnoziarnistego (lub innego aktualnie posiadanego)
- 2 podwójne żołądki z indyka (spokojnie wystarczają na 1 osobę)
- 1 cebula
- ½ puszki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki,
- sól, pieprz oraz curry
- olej
Jak zrobić?
Najpierw umyć i ugotować żołądki (ok. 2h), a następnie zostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie pokroić w cienkie plasterki, czy paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić, dodać szczyptę curry i pieprzu, wymieszać. Po paru minutach dodać pokrojone żołądki wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z ok. ¼ szklanki wody, zalać żołądki, pozostawić na kilka minut mieszając, na samym końcu dodać, posiekaną natkę pietruszki, całość sosu wymieszać z makaronem i podawać od razu. I smacznego!