Makaron z sosem żołądkowym

 Niektórzy lubią a niektórzy niekoniecznie, ale podroby są dość tanie i czasami coś tam z nich kombinuję. Zawsze to kawałek mięsa na talerzu jest. Najczęściej wybieram właśnie żołądki albo serca. Taki pomysł na obiad prosty i tani dzisiaj mam, czyli makaron z sosem żołądkowym.  Niestety oprócz niewątpliwych zalet, jego minusem jest czas gotowania, który wynosi średnio od ok. 1,5h- 2h, co powoduje, że dość rzadko go wykonuję, ale czasami zdarza się. Do rzeczy.

Składniki:

  • ok.100 g makaronu pełnoziarnistego (lub innego aktualnie posiadanego)
  • 2 podwójne żołądki z indyka (spokojnie wystarczają na 1 osobę)
  • 1 cebula
  • ½ puszki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz oraz curry
  • olej

Jak zrobić?

Najpierw umyć i ugotować żołądki (ok. 2h), a następnie zostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie pokroić w cienkie plasterki, czy paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka.

Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić, dodać szczyptę curry i pieprzu, wymieszać. Po paru minutach dodać pokrojone żołądki wymieszać. W międzyczasie ugotować  makaron  w osolonej wodzie.

Koncentrat pomidorowy wymieszać  z ok. ¼ szklanki wody, zalać żołądki, pozostawić na kilka minut mieszając, na samym końcu dodać, posiekaną natkę pietruszki, całość sosu wymieszać z makaronem i podawać od razu. I smacznego!

Dodaj komentarz