Ostatnio z racji pozostania sporej ilości ciasta pierogowego i kaszanki (jakaś promocja była) – powstał pomysł, na zupełnie nowy, szybki, tani oraz nieco zaskakujący w smaku farsz. Pomysł na pierogi z kaszanką i boczkiem. Nie ukrywam, że inspiracją były przepisy internetowe, ale zmodyfikowałam je nieco, aby utworzyć własny smak.
Ciasto pierogowe (każdy ma swoje, sprawdzone) ale np. ok. 1/2kg maki pszennej, 5-6 łyżek masła, ciepła woda, sól. Wszystkie składniki pierogowego ciasta wymieszać dokładnie, wyrobić ciasto, odstawić na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Składniki farszu: ok. 500 g kaszanki, 30-40 g boczku wędzonego, 4 średnie cebule, łyżka oleju, pieprz ziołowy, cynamon oraz szczypiorek
Jak zrobić pierogi z kaszanką i boczkiem? Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju (**tylko w przypadku jeśli mamy chudy boczek- jeśli boczek jest tłusty- to na rozgrzany tłuszcz rzucamy pokrojony w kostkę drobną boczek, bez dodatkowego tłuszczu).
Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, razem podsmażamy. W międzyczasie obieramy kaszanki z osłonek i kroimy w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona- dorzucamy kaszanki. Mieszając smażymy razem ok. 10 minut.
Podczas smażenia kroimy drobno kilka szczypiorków, a już na samym końcu farsz doprawiamy: u mnie pieprzem ziołowym, cynamonem oraz szczypiorkiem (soli nie uwzględniam, bo kaszanki są zazwyczaj słone), bardzo dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Z przygotowanego ciasta wykrawamy krążki (u mnie szklanką)
Należy zwrócić uwagę, aby ciasto nie było zbyt cienkie- nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobiną oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkości- 3-4 minuty. Pierogi z kaszanką i boczkiem można podawać na przykład polane oliwą z dodatkiem szczypiorku. Całkiem nieźle smakują.
Z podanej ilości wychodzi ok. 50-60 pierogów.