Pulpety z mięsem i cukinią
Z warzyw tym razem będzie cukinia, ponieważ jest jednym z tych warzyw, które staram się często wykorzystywać w potrawach, szczególnie kiedy jest sezon i można ją kupić za grosze.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa zmielonego (np indyk, wieprzowina, kurczak ),
- ¼ średniej wielkości cukinii,
- 1 cebula,
- kilka łyżek sosu sojowego,
- 1-2 łyżki musztardy,
- 1 jajko
- bułka tarta/zamiennie z otrębami różnica jest niewyczuwalna;)
- sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać cebulę w drobną kostkę. Następnie posiekać drobno natkę pietruszki albo koperek. Cukinię dodać do zmielonego mięsa, wymieszać, dodać cebulę, musztardę i 1-2 łyżki sosu sojowego, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem i dodać posiekana natkę. Dodać bułki tartej tak, aby masa nierozpadła się po zrobieniu kuleczki.
Zrobić dłonią kulki czyli pulpeciki, które wstawić do naczynia do gotowania na parze na ok., 20-25 minut. I gotowe. Pulpety z mięsem i cukinia przygotowane na parze są lekkim obiadem.
Jak ktoś lubi- można w międzyczasie zrobić dowolny sos, np. koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy. Ja jestem z natury leniwa, więc zazwyczaj jest bez sosu. Tzw. „wypełniacz” dowolny – czyli ryż, kasza, ziemniaki czy makaron.