wariacje na obiad wariacje z mięsem

Pulpety z mięsem i cukinią

Agatka

Z warzyw  tym razem będzie cukinia, ponieważ jest jednym z tych warzyw, które staram się  często wykorzystywać w potrawach, szczególnie kiedy jest sezon i można ją kupić za grosze.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa zmielonego (np indyk, wieprzowina, kurczak ),
  • ¼  średniej wielkości cukinii,
  • 1 cebula,
  • kilka łyżek sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki musztardy,
  • 1 jajko
  • bułka tarta/zamiennie z otrębami różnica jest niewyczuwalna;)
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać cebulę w drobną kostkę. Następnie posiekać drobno natkę pietruszki albo koperek. Cukinię dodać do zmielonego  mięsa, wymieszać, dodać cebulę, musztardę  i 1-2 łyżki sosu sojowego, wbić  jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić masę solą, pieprzem i dodać posiekana  natkę.  Dodać  bułki tartej tak, aby masa nierozpadła się po zrobieniu kuleczki.



 

Zrobić dłonią kulki czyli pulpeciki, które wstawić do naczynia do gotowania na parze na ok., 20-25 minut. I gotowe. Pulpety z mięsem i cukinia przygotowane na parze są lekkim obiadem.


Jak ktoś lubi- można w międzyczasie zrobić  dowolny sos, np. koperkowy, pieczarkowy, pomidorowy. Ja jestem z natury leniwa, więc zazwyczaj jest bez sosu. Tzw. „wypełniacz” dowolny – czyli ryż, kasza, ziemniaki czy makaron.