Sezon na cukinię jeszcze w trakcie, jeszcze ją można dosłownie za kilka groszy kupić. U mnie wariacje na 100 pomysłów na cukinie trwają, a tym razem na obiad będzie cukinia w połączeniu z ziemniakami. Takie proste, szybkie, placki ziemniaczane z cukinią. Co prawda w moim zamiarze początkowym miały być placki bardziej cukiniowe niż ziemniaczane ale skopałam lekko proporcje i wyszło jak wyszło. I na dodatek złośliwie bateria do wagi padła, więc wszystko podaję mniej więcej.
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 5 sztuk, raczej średnich ziemniaków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Cukinię i ziemniaki obieram i ścieram na grubych oczkach tarki, zostawiam. Ogólnie wiadomo, że cukinię i ziemniaki soli się najpierw potem się odciska z nadmiaru wody, tak? Oczywiście zrobiłam dokładnie odwrotnie, czyli jak już odcisnęłam całość z nadmiaru wody, trochę zaskoczona, że jest jej trochę mało. To dopiero wówczas się zorientowałam, że zapomniałam posolić, więc nadrobiłam. I wtedy faktycznie odcisnęłam dużo więcej wody.
Natkę pietruszki myję i siekam w miarę drobno. Po kolejnym odciśnięciu wody z ziemniaków i cukinii połączyłam je razem, dodałam do nich mąkę, posiekaną pietruszkę i jajko. Całość wymieszałam i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze tylko usmażyć. Na rozgrzany olej kładę łyżką niewielkie placuszki, rozpłaszczam je już na patelni. Smażę z obu stron po kilka minut. Po usmażeniu przekładam je na jakiś ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Zjadam na obiad polane sosem tzatziki. (czyli jak wiadomo: jogurt, czosnek, ogórek i pieprz). Placki ziemniaczane z cukinią to przede wszystkim łatwe i przyjemne urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych i kolejny prosty i niedrogi przepis bez dodatku mięsa. U mnie to akurat wyszedł tani i dość szybki obiad, ale może to być potraktowane równie dobrze jako lekka przekąska. Tych moich placuszków wyszło 7 sztuk czyli niby tak spokojnie na moje dwa obiady, ale one tak fajnie smakują na zimno….